10 poučných faktů o kokosovém oleji
Poslední úprava 20.12.2022Od utlumení choutek na sladké až po pomoc při hubnutí. Kokosový olej poskytuje více přínosů, jak si možná mnozí uvědomujeme.
1) Ne všechny tuky jsou tvořeny stejně
Kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCFA), což je "zdravá" forma nasycených tuků ve srovnání s trans-tuky. Konzumace transmastných kyselin se spojuje s problémy se srdcem, depresemi a zvýšenými hladinami cholesterolu v krvi. Co znamená konzumace MCFA tuků v kokosovém oleji pro vaše tělo? Naše tělo tyto tuky metabolizuje v játrech, mění se okamžitě na energii (což je palivo pro mozek a svaly), takže se neukládá ve formě tuku.
2) Kontrola hmotnosti
Podle jedné studie, která se zabývala souvisem mezi snižováním hmotnosti a konzumací kokosového oleje u žen dokázala, že kokosový olej napomáhá snížit břišní obezitu. Odborníci zjistili, že je kokosový olej lehce stravitelný a chrání tělo před inzulínovou rezistencí. Chcete-li vyzkoušet kokosový olej kvůli snaze zhubnout, začněte jednou čajovou lžičkou denně a postupně se propracujete až na čtyři čajové lžičky denně.
3) Usnadnění trávení
Pokud trpíte na špatné trávení nebo nadýmání, zkuste přidat do svého jídelníčku kokosový olej. Zjistilo se, že prospívá při problémech s trávením, včetně syndromu dráždivého tračníku a nadýmání způsobeného mikroby. Mastné kyseliny v kokosovém oleji mají antimikrobiální vlastnosti, což znamená, že mají uklidňující účinek na bakterie, kvasinky nebo parazity, které způsobují problémy s trávením.
4) Management diabetu typu II
Kokosový olej chrání před inzulínovou rezistencí, snižuje riziko cukrovky typu II. MCFA tuky jsou dost malé na to, aby byly vstřebané do buněk, kde se rychle mění na energii. Je to právě tento proces, který nejen redukuje množství tuku, které si tělo uchovává do zásob, ale také vylepšuje citlivost na inzulín.
5) Podpora imunity
Kokosový olej je tvořen mimo jiné zdravými tuky kyselinou laurovou, kyselinou kaprylovou a kyselinou kaprinovou, které mají protiplísňové, antibakteriální, antivirové vlastnosti, které posilují imunitní systém. Kyselina laurová obsahuje nejvyšší koncentraci MCFA mastných kyselin, v průměru jde o 75%. Tělo mění tento tuk na monolaurín, který údajně pomáhá léčit viry jako herpes, chřipka, cytomegalovirus, Helicobacter pylori a kvasinky.
6) Zlepšení metabolismu
Odborníci sledovali vliv kokosového oleje na metabolismus. Účastníci studie, kteří užívali dvě polévkové lžíce kokosového oleje denně spálili více kilojoulů než ti, kteří ho užívali méně. Zrychlený metabolismus pomáhá nabudit imunitní systém těla a udržet hmotnost.
7) Zpomalení vzniku jemných linií a vrásek
Kokos není vhodný pouze na vaření. Je to také zázračné hydratační ošetření pro pleť. Udržuje pevnost pojivových tkání pokožky, čímž zabraňuje, aby kůže působila zplihle a vrásčitě. Aplikujte kokosový olej přímo na pokožku, abyste zmírnili vznik jemných linií. Můžete ho používat i na obličej a tělo pro zdravý lesk. Ujistěte se, že používáte panenský kokosový olej bez přísad.
8) Vaření při vysokých teplotách
Kokosový olej je nasycená mastná kyselina se středně dlouhým řetězcem, což dává oleji vyšší teplotu varu, než u polynenasycených nebo mononenasycených olejů. Pokud chystáte recepty, které vyžadují vaření při vysoké teplotě, měli byste uvažovat o kokosovém oleji. Místo olivového oleje, který při vysokých teplotách oxiduje a tvoří volné radikály.
9) Zastavení choutek na sladké
Místo toho, abyste po obědě sáhli po lízátku nebo nějaké sladkosti, zkuste sníst čajovou lžičku panenského kokosového oleje a utlumíte tak chuť na sladké. Je to proto, že kvalitní tuk zasytí více než sacharidy. Pokud tedy snížíte příjem cukru, budete se cítit méně "hladový". Většina z nás si to neuvědomuje, ale neustálý hlad je hlavní stopou, že vaše tělo není správně "nakrmené". Se správným množstvím tuků a proteinů můžete správně doplnit vaše energetické hladiny a sestoupíte z horské dráhy sladkostí, na které se nacházíte.
10) S kokosovým olejem se snadno vaří
Vyzkoušejte tento zdravý recept s vysokým obsahem proteinů, avšak bez lepku a mléka.
- 1 čajová lžička organického kokosového oleje
- 1 šálek mandlí nebo vlašských ořechů
- 1 šálek organických datlí
- 3 - 4 polévkové lžíce (raw) kakaového prášku
- strouhaný kokos (ujistěte se, že neobsahuje žádné konzervační látky)
Všechny přísady smíchejte do směsi, vyformujte z nich kuličky a obalte je v strouhaném kokosu. Odložte na 15 minut do lednice a nechte kokosové kuličky ztuhnout.