Biotin
Poslední úprava 09.02.2023Obsah:
- Základní popis
- Role v podpoře zdraví
- Shrnutí potravinových zdrojů
- Tabulka nutričních hodnot
- Vliv vaření, skladování a zpracování
- Riziko nedostatečného příjmu biotinu ze stravy
- Jiné okolnosti, které mohou přispět k deficitu
- Vazba s ostatními živinami
- Riziko otravy z jídla
- Seznam nemocí
- Doporučení veřejného zdravotnictví
Základní popis
Biotin patří mezi vitaminy B komplexu, a byl identifikován jako nezbytná živina už před stoletím, ale přesněji jsme ho začali chápat až v posledních dvou dekádách. V minulosti se označoval jako koenzym R, vitamin H a vitamin B7, a tyto různé názvy pouze přispěly ke zmatku, pokud jde o jeho funkci v normálním metabolismu.
Poprvé se biotin dostal do pozornosti vědců díky tomu, co je pro něj nejcharakterističtější dodnes. A to fakt, že syrové vaječné bílky mohou využití biotinu narušovat. Jen nedávno jsme zjistili něco o jeho ústřední úloze na různých cestičkách metabolismu. Nejdůležitější je zjištění, že biotin hraje klíčovou roli při metabolismu tuků a cukrů. Roli, kdy se nedostatek biotinu projeví různými navzájem nesouvisejícími způsoby.
Je toho ještě hodně, co o biotinu nevíme. Stále zůstává otázkou, kolik biotinu potřebujeme, abychom zabránili jeho deficitu.
Stejně pouze z části víme, kolik biotinu se nachází v běžně konzumovaných potravinách. Mnohé potraviny, které podle tabulek neobsahují žádný biotin, obsahují neznámé množství tohoto vitamínu. Sója, houby a dýně, nebo slunečnicová semena jsou příklady potravin s významným množstvím biotinu, který ale není přesně kvantifikován.
Zatímco se neustále učíme, jaké bohaté na biotin jsou mnohé z celosvětově nejzdravějších potravin, už teď víme, že arašídy a rajčata jsou vynikajícím zdrojem biotinu. Mezi celosvětově nejzdravějšími potravinami najdete šest velmi dobrých a dvanáct dobrých zdrojů biotinu.
Celosvětově nejzdravější potraviny bohaté na biotin |
||
Potravina |
Kalorie |
DDD / denní hodnota |
Arašídy |
207 |
88% |
Mandle |
132 |
49% |
Sladké brambory |
180 |
29% |
Vejce |
78 |
27% |
Cibule |
92 |
27% |
Oves |
152 |
26% |
Rajčata |
32 |
24% |
Mrkev |
50 |
20% |
Vlašské ořechy |
196 |
19% |
Losos |
158 |
15% |
Role v podpoře zdraví
Rovnováha cukru v krvi
Diety s nízkým obsahem biotinu narušují tvorbu inzulínu, klíčového hormonu pro udržování rovnováhy krevního cukru. Vědci nedávno zjistili, že nedostatek biotinu ovlivňuje i způsob, jakým působí inzulín v buňkách, což je další důvod pro tvrzení, že nedostatečný příjem biotinu může způsobit problémy.
Mnohé z potravin bohatých na biotin jsou také mohutnými zdroji vlákniny, což z nich dělá vynikající komoditu pro lidi, kteří mají problémy s krevním cukrem. Španělská výzkumná skupina ve své zprávě uvádí, že přidáním přibližně třiceti gramů namletých ořechů do stravy během 12 týdnů výrazně zlepšilo stav krevního cukru u lidí, kteří jsou rizikovou skupinou na vznik cukrovky.
Zdravá kůže
Nedostatek biotinu způsobuje také kožní vyrážku. Tento symptom se objevuje, protože biotin je nutný pro tvorbu zdravých tuků v kůži. Tyto tuky udržují pokožku vláčnou a vlhkou, a když vymizí, zůstane kůže šupinatá a podrážděná.
Vědci ještě ve čtyřicátých letech dvacátého století demonstrovali, že dodání potravin bohatých na biotin do stravy kojících matek, snižuje projevy mléčné krusty (seboroické dermatitidy) u kojených dětí. Přestože v moderních podmínkách výzkum zopakován nebyl, je vhodné, aby kojící matky přidali do stravy potraviny bohaté na biotin i omega-3-mastné kyseliny. Patří sem například losos nebo vejce od slepic z volného chovu.
Shrnutí potravinových zdrojů
Ořechy, kořenová zelenina a vejce patří mezi nejlepší zdroje biotinu. Každý z nich může v jedné porci obsahovat více než čtvrtinu denních potřeb biotinu.
Ačkoliv jejich přínos není kompletně zaznamenán, jsou i tofu, houby a různé druhy semen potravinami s vysokým obsahem biotinu. Každá z nich obsahuje v jedné porci přibližně 10% denní dávky.
Další živočišné produkty jako mléko a maso, také dodají značné množství biotinu. V této kategorii můžete od jedné porce očekávat 2-10% denní dávky.
Jak jsme uvedli již výše, stále se učíme o průměrném obsahu biotinu v mnoha důležitých základních potravinách. Je možné, že mnohé z potravin uvedených jako potraviny bez obsahu biotinu, mohou ve skutečnosti přispívat k jeho celkovému příjmu. Akorát nevíme, kolik biotinu přesně obsahují.
Ze současných omezených znalostí vyplývá, že je obtížné stanovit denní dietní plán, který by zajistil adekvátní příjem biotinu. Protože víme, že průměrný dospělý člověk sní zhruba dvojnásobek denní požadované dávky biotinu, věříme, že se není třeba obávat, že by z potravin ze seznamu celosvětově nejzdravějších potravin nebylo možné získat denní požadované množství biotinu.
Tabulka nutričních hodnot
Seznámení se systémem tabulky nutričních hodnot
Na to, abyste mohli lépe identifikovat potraviny s vysokou koncentrací živin vzhledem na kalorie, které obsahují, existuje systém hodnocení potravin. Tento systém umožňuje vyzvednout potraviny, které jsou obzvláště bohaté na určité výživné látky. Následující tabulka představuje celosvětově nejzdravější potraviny, které jsou buď vynikajícím, velmi dobrým nebo dobrým zdrojem biotinu. Vedle každého názvu potraviny se nachází velikost porce, z níž se počítá sestava živin dané potraviny, obsažené kalorie v porci, množství obsaženého biotinu v jedné porci, procentní denní hodnota, kterou toto množství představuje, nutriční hustota vypočtená pro potravinu a živiny, a nakonec zařazení v systému hodnot. Při hodnocení se vycházelo z amerických standardů "Referenční hodnoty pro nutriční označování".
Celosvětově nejzdravější potraviny seřazeny podle kvality potraviny jako zdroje biotinu |
|||||||
Potravina |
Velikost porce |
Kalorie |
Množství (mikrogram) |
ODD / DH (%) |
Nutriční hustota |
Hodnocení potraviny |
|
Arašídy |
¼ šálku |
206,9 |
26,28 |
88 |
7,6 |
Vynikající |
|
Rajčata |
1 šálek |
32,4 |
7,20 |
24 |
13,3 |
Vynikající |
|
Mandle |
¼ šálku |
132,2 |
14,72 |
49 |
6,7 |
Velmi dobrá |
|
Vejce |
1 kus |
77,5 |
8,00 |
27 |
6,2 |
Velmi dobrá |
|
Cibule |
1 šálek |
92,4 |
7,98 |
27 |
5,2 |
Velmi dobrá |
|
Mrkev |
1 šálek |
50,0 |
6,10 |
20 |
7,3 |
Velmi dobrá |
|
Římský salát |
2 šálky |
16,0 |
1,79 |
6 |
6,7 |
Velmi dobrá |
|
Květák |
1 šálek |
28,5 |
1,61 |
5 |
3,4 |
Velmi dobrá |
|
Sladké brambory |
1 středně velký |
180,0 |
8,60 |
29 |
2,9 |
Dobrá |
|
Oves |
¼ šálku |
151,7 |
7,80 |
26 |
3,1 |
Dobrá |
|
Vlašské ořechy |
¼ šálku |
196,2 |
5,70 |
19 |
1,7 |
Dobrá |
|
Losos |
115 g |
157,6 |
4,54 |
15 |
1,7 |
Dobrá |
|
Jogurt |
1 šálek |
149,4 |
3,92 |
13 |
1,6 |
Dobrá |
|
Banány |
1 střední |
105,0 |
3,07 |
10 |
1,8 |
Dobrá |
|
Maliny |
1 šálek |
64.0 |
2,34 |
8 |
2,2 |
Dobrá |
|
Kravské mléko |
115 ml |
74,4 |
2,32 |
8 |
1,9 |
Dobrá |
|
Jahody |
1 šálek |
46,1 |
1,58 |
5 |
2,1 |
Dobrá |
|
Vodní meloun |
1 šálek |
45,6 |
1,52 |
5 |
2,0 |
Dobrá |
|
Grepfruit |
½ středně velkého |
41,0 |
1,28 |
4 |
1,9 |
Dobrá |
|
Okurka |
1 šálek |
15,6 |
0,94 |
3 |
3,6 |
Dobrá |
|
Žebříček celosvětově nejzdravějších potravin |
Předpis |
||||||
Vynikající |
DRI / DV> = 75% hustota> = 7,6 a DRI / DV> = 10% |
||||||
Velmi dobrá |
DRI / DV> = 50% hustota> = 3,4 a DRI / DV> = 5% |
||||||
Dobrá |
DRI / DV> = 25% hustota> = 1,5 a DRI / DV> = 2,5% |
Vliv vaření, skladování a zpracování
Biotin je s ohledem na většinu technik tepelného zpracování jídla relativně stabilní. Například, když si namočíte a uvaříte fazole, ztratíte během přípravy pouze přibližně 10% biotinu, což je podstatně menší ztráta než u většiny B vitamínů. Proces konzervace je vzhledem k zachování živin trochu těžší. Dochází při něm ke ztrátě 40-80% původního obsahu biotinu. Naštěstí, většinu uvedených potravin ze seznamu celosvětově nejzdravějších potravin, byste si v konzervě určitě nekoupili. Jsme si, například, vědomi, že mnozí lidé rádi kupují fazole v konzervách, ale není to potravina, kterou byste kupovali kvůli biotinu, a to ani nekonzervovanou.
Syrová vejce obsahují složku nazývanou avidin, který na sebe váže biotin a tedy brání jeho vstřebávání. Avidin je s biotinem v tak úzkém propojení, že ho na sebe nenaváže pouze z vajec, ale ze všech potravin, které zkonzumujeme spolu se syrovými vejci. Kvůli riziku bakteriální infekce ze syrových vajec se však zařazení syrových vajec do jídelníčku tak či tak nedoporučuje.
Riziko nedostatečného příjmu biotinu ze stravy
Většina odhadů stanoví průměrný příjem biotinu na 30 až 40 mikrogramu za den, případně něco nad denní doporučenou dávku. Při výzkumných modelech, z nichž vědci při hodnocení biotinu vycházejí, však dochází k určitému zkreslení. Obsah biotinu v dané potravině je často nekompletní, taková analýza tedy může skutečný denní příjem podbízet. Autoři jedné studie analyzovali každou potravinu mnohem pozorněji a zjistili, že průměrný příjem se blíží k 60 mikrogramům za den, což je dvojnásobek denní potřeby pro dospělého. Tento stravovací model je bližší západnímu světu a riziko nedostatečného příjmu biotinu je malé.
Ujistěte se, že ve vašem jídelníčku nebudou chybět luštěniny, ořechy, semena a zelenina. Nejlepší způsob, jak předejít deficitu biotinu, je zařadit tyto potraviny do stravy každý den.
Jiné okolnosti, které mohou přispět k deficitu
Jak uvádíme výše, konzumace syrových vaječných bílků může narušovat vstřebávání biotinu. Je to kvůli složce, která se nazývá avidin. Při vaření však zaniká. Není přesně jasné, kolik syrových vajec byste museli sníst, nebo jak dlouho byste je museli konzumovat, abyste vyvolali stav deficitu. Podle studie z roku 2009 došlo u jednoho muže k symptomatickému deficitu biotinu poté, co jedl dva syrové bílky každý den po dobu tří měsíců. Jak ale již bylo řečeno, konzumovat syrová vejce z bezpečnostního hlediska vůbec nedoporučujeme.
Několik léků, včetně protizáchvatových léku, může přispět k deficitu biotinu.
Vazba s ostatními živinami
Mnohé z procesů zahrnující biotin vyžadují i kyselinu pantotenovou. Je zajímavé, že obě tyto živiny se vstřebávají na stejném místě ve střevě. Neexistují žádné publikované informace, že by došlo k negativní interakci mezi biotinem a kyselinou pantotenovou.
Riziko otravy z jídla
Nebyla hlášena žádná otrava biotinem z potravy, ať už jde o lidi nebo zvířata. Americká akademie věd také nenašla žádné důkazy o toxicitě biotinu, a to ani v případě tisícinásobního překročení doporučené dávky. Můžete si být jistý, že ani biotin nacházející se v tom nejbohatším potravinovém zdroji nezpůsobí žádnou škodu, pokud byste tuto potravinu konzumovali denně v běžném množství.
Seznam nemocí
- Vypadávání vlasů
- Křehké nehty
- Kožní vyrážka / seboroická dermatitida / mléčná krusta
- Cukrovka
- Záchvaty
Doporučení veřejného zdravotnictví
Pro biotin není stanovena maximální přípustná hranice pro příjem. Pacientům byly podávány tisícinásobky adekvátního příjmu biotinu, takže je extrémně nepravděpodobné, že by biotin představoval jakékoli zdravotní riziko, a to za všech okolností.
Denní doporučená hodnota pro biotin, podle americké Zprávy potravin a léčiv, je 300 mikrogramů na den na 2000 kalorií. Americká Národní akademie věd stanovila maximální povolenou dávku na 30 mikrogramů biotinu na den pro dospělé osoby nad 19 let. Jak lze vidět, jde o podstatně nižší hranici. Tento limit je stanoven na základě novějšího a kvalitnějšího výzkumu, a proto byl při doporučeních pro celosvětově nejzdravější potraviny použit právě standard Národní akademie věd.