Kolagen z mořských zdrojů a možné vedlejší účinky
Poslední úprava 25.01.2022Kolagen patří mezi vláknité bílkoviny, které slouží jako základní stavební prvek pro kůži, kosti, zuby, chrupavku, šlachy a další pojivové tkáně. Kolagen, který pomáhá při hojení a nápravě poškozených kostí a chrupavek, také udržuje odolnost, pružnost, pohyblivost kloubů a pojivové tkáně. Také se mohou užívat doplňky stravy na vyrovnání kolagenu, ovšem v závislosti na zdroji kolagenu, tam už hrozí riziko vedlejších účinků.
Obsah:
Možné vedlejší účinky mořského kolagenu
Vysoké hladiny vápníku
Tablety obsahující kolagen, které pocházejí z mořských zdrojů, jako jsou žraločí chrupavky a korýši, obsahují vysoké množství vápníku, které mohou výrazně zvýšit hladinu vápníku pacienta, který je užívá. Normální hodnoty hladiny vápníku jsou v rozmezí 8.5 - 10.2 mg / dl. Hodnota vyšší než 10.2 mg / dl vyvolává hyperkalcémii. Příliš mnoho vápníku v těle způsobuje zácpu, bolesti kostí, únavu, nevolnost, zvracení a poruchy srdečního rytmu. Užívání vápníkových doplňků spolu s tímto typem tablet s obsahem kolagenu by mělo být opatrné.
Přecitlivělé reakce a alergie na kolagen
Při užívání doplňků s obsahem kolagenu se může vyskytnout vedlejší účinek - přecitlivělost. Jak uvádí Národní Institut Pro Alergie a Infekční Nemoci, přecitlivělost se děje jako abnormální reakce imunitního systému proti alergenům, jako jsou jídlo, léky a doplňky. Doplňky obsahující kolagen, které pocházejí z korýšů a dalších mořských zdrojů, mohou způsobit alergické reakce. Ty, které pocházejí z vajec a jejich derivátů, mohou také způsobit citlivost na jídlo, a to zejména u dětí. Před tím, než se podá kolagen injekčně, se dělají testy na kontrolu přecitlivělosti.
Nepříjemná chuť v ústech
Některé orální kolagenové doplňky mohou zanechat v ústech nepříjemnou chuť. Doplňky, které jsou vyrobeny z mořských zdrojů mají obyčejně nepříjemnou chuť a vůni. Pití ovocné šťávy spolu s tímto typem kolagenu, může zamaskovat nepříjemnou chuť. Kyselé ovocné šťávy, jako pomerančové, jablečné, hroznové a rajčatové, by měly být omezeny kvůli snížení účinků kolagenu.
Proč je rybí kolagen pro omlazení pleti lepší, než kolageny ze skotu a prasat?
Kolagen je hlavní strukturální protein nacházející se uvnitř i na povrchu našich těl. Je to jedinečný stavební materiál tvořený z aminokyselin, který dodává pevnost a strukturální podporu našim kostem, pokožce, šlachám, vazivám a cévám. Ačkoli kolagen dokážeme získat z jídla, které konzumujeme, faktory jako znečištění životního prostředí, stárnutí a kouření vedou postupem času k degradaci velkého množství kolagenu. Výsledkem jsou vrásky, linie a povislá kůže. Užívání tekutého kolagenového výživového doplňku může pomoci při obnově této životně důležité látky a zredukovat znaky stárnutí.
Jsou tři hlavní typy kolagenu nacházející se v kolagenových doplňcích a produktech péče o pleť:
- kolagen ze skotu
- z prasat
- z ryb.
Kolageny ze skotu a z prasat jsou levnější, než kolagen rybí nebo mořský. Takže většina produktů na trhu pochází právě z těchto zdrojů. Kolagen ze skotu pochází z krav, kolagen z vepřového z prasat. Kolagen se odebírá z kůže nebo ze šlach těchto zvířat. Přibližně 3% populace jsou na kolagen ze skotu alergičtí. Kolagen z prasat je lidskému mnohem podobnější, takže jsou alergické reakce jen vzácné.
Rybí kolagen, známý také jako "mořský kolagen", je extrahovaný z mořských ryb. Po tom, co výrobci extrahují z ryb kolagen, pročistí ho, aby se odstranil nežádoucí rybí pach a chuť, zachová se však nutriční hodnota kolagenu. Rybí kolagen má vynikající biologickou dostupnost, což je vlastně rychlost, jakou se látka po jejím požití absorbuje do těla.
Přínosy rybího kolagenu pro omlazení pleti
Rybí kolagen se obvykle derivuje z lososa a z chňapala červeného. Vstřebává se až 1,5 krát lépe, než kolagen ze skotu a prasat, a to kvůli jeho nízké molekulové hmotnosti. Rybí kolagen se absorbuje přes střevní bariéru do krevního oběhu, a tak se pak přenáší po celém těle. Čistý rybí kolagen přestoupí do krevního oběhu mnohem rychleji, než jiné typy kolagenu, takže pro vaši pokožku je to ten nejlepší zdroj kolagenu.
Kolagen je nejdelší molekulou v lidském těle. Často je označován jako "supermolekula". Průměrná molekulová hmotnost kolagenové molekuly je 300 tisíc daltonů. Je to příliš mnoho na to, aby ji tělo absorbovalo po zkonzumování v její přirozené formě. Rybí kolagen se hydrolyzuje (rozloží se s využitím tepla a vody) na peptidy s nízkou molekulovou hmotností, čímž se jeho biologická dostupnost maximalizuje. Pravidelné užívání "zkrášlovacího nápoje" z rybího kolagenu poskytuje následující přínosy:
- vaše pokožka se bude jevit hladší a pružnější,
- pomáhá pokožce udržet vlhkost,
- zabraňuje tvorbě hlubokých vrásek,
- revitalizuje a omlazuje pokožku,
- zvyšuje pevnost a pružnost pokožky,
- poskytuje stavební bloky pro syntézu kolagenu.
Peptid rybího kolagenu s nízkou molekulovou hmotností typu I je pro omlazení pleti tím nejlepším kolagenem. Existuje více než 20 typů kolagenů v těle, ale kolagen typu I tvoří přibližně 90% kolagenu nacházejícího se v těle. Navýšením hladin kolagenu typu I díky užívání kolagenových doplňků se dostaví znatelné omlazující přínosy pro pleť. Lidé začínají obyčejně užívat kolagenové doplňky v třicítce, když se u nich začínají objevovat projevy stárnutí na pleti. Někteří si však dají náskok a s užíváním stravitelného kolagenu začnou už ve dvaceti letech.