11 potravin, díky kterým budete vypadat mladší
Poslední úprava 15.12.2022Stárnutí je nedílnou součástí života. Nicméně jídla, které konzumujete vám dokáží pomoci stárnout lépe, a to zvenku i zevnitř. Zde je 11 potravin, které vám pomohou vypadat mladší.
Obsah:
Extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků na zemi. Snižuje krevní tlak, riziko srdečních chorob, pomáhá předejít metabolickému syndromu a může být efektivní v boji proti rakovině. Olivový olej také pomůže vaší pokožce vypadat mladší. Má silné protizánětlivé účinky na pleť a chrání ji před poškozením sluncem. Navíc, téměř 73% olivového oleje tvoří mononenasycené tuky, které jsou známé tím, že zlepšují elastičnost a pevnost pokožky.
Zelený čaj
Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, které vás ochrání před volnými radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které se vytvářejí během metabolismu a v důsledku stresu. Antioxidanty mění jejich strukturu, čili jsou neschopné způsobit poškození.
Zelený čaj je obzvláště bohatý na antioxidanty zvané polyfenoly, které dokáží bojovat s cukrovkou, inzulínovou rezistencí, záněty a srdečními chorobami. Polyfenoly také pomáhají ochránit kolagen, hlavní bílkovinu vaší pleti. To může snížit nebo dokonce zpomalit příznaky stárnutí.
Tučné ryby
Tučná ryba je skutečně jídlo proti stárnutí. Její omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem působí blahodárně proti srdečním chorobám, zánětem i ulcerózní kolitidě a jiným nemocem. Také pomáhají předcházet zánětům a poškození, ke kterému dochází při příliš dlouhém vystavení se slunci.
Losos, jeden z nejpopulárnějších druhů tučných ryb, má další komponent, pomocí kterého bude vaše pokožka vypadat mladší. Obsahuje karotenoid zvaný astaxanthin, který je zodpovědný za narůžovělou barvu lososa.
Hořká čokoláda, kakao
Hořká čokoláda je skvělým antioxidantem. Je dokonce silnějším antioxidantem jako bobule acai, borůvky či brusinky.
Hořká čokoláda dokáže snížit krevní tlak, zlepšit citlivost na inzulín, podporuje funkci cév a jejich elastičnost. Čokoláda obsahuje antioxidanty zvané flavonoidy, které chrání pokožku před poškozením sluncem. Avšak množství flavonoidů se v různých druzích čokolády významně liší.
Pamatujte, že čím je větší množství kakaa, tím je větší množství flavonoidů. Takže se ujistěte, že si kupujete hořkou čokoládu s minimálně 70% obsahem kakaa.
Zelenina
Zelenina je významně bohatá na živiny a přitom je nízkokalorická.
Obsahuje antioxidanty, které pomáhají snížit riziko srdečních chorob, šedého zákalu a rakoviny. Mnohé druhy zeleniny jsou také bohaté na karotenoidy jako je betakaroten. Tyto karotenoidy chrání pokožku před slunečním zářením a volnými radikály, které vedou k jejímu stárnutí. Jedněmi z nejlepších zdrojů betakarotenu jsou mrkev, dýně a sladké brambory.
Mnohé druhy zeleniny jsou také bohaté na vitamin C, který je důležitý pro produkci kolagenu a má silné antioxidační účinky. Zeleninou, která obsahuje vysoké množství vitamin C je listová zelenina, paprika, rajčata a brokolice.
Lněné semena
Lněná semena mají skvělé zdravotní přínosy. Obsahují lignany, které snižují cholesterol, cukr v krvi a hladinu inzulínu, zatímco zmenšují riziko rakoviny prsu a rakoviny prostaty.
Jsou také skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin zvaných ALA, které chrání pokožku před slunečním zářením a poškozením.
Granátová jablka
Granátová jablka jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce. Jejich antioxidační aktivita se zdá být dokonce vyšší než u zeleného čaje. Granátová jablka předcházejí zánětům, pomáhají předejít poškození z vysoké hladiny cukru v krvi a mohou zlepšit výsledky u pacientů trpících rakovinou tlustého střeva. Také pomáhají ochránit pokožku před poškozením sluncem.
Navíc, různé části granátového jablka spolu mohou pracovat na zlepšení poškozené pleti a zvýšení produkci kolagenu.
Avokádo
Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vlákninu a mnohé vitaminy a minerály, které jsou esenciální pro celkové zdraví. Také je velmi chutné a velmi univerzální. Navíc obsahuje unikátní sloučeniny zvané polyhydroxylované mastné alkoholy. Tyto sloučeniny dokážou bojovat se zánětem, chrání vaši pleť před sluncem a pomáhají opravit poškozené DNA. Jejich vysoké množství mononenasycených tuků a antioxidantů lutein a zeaxantin poskytují dodatečnou ochranu pleti a DNA.
Rajčata
Rajčata poskytují mnoho významných zdravotních přínosů, které můžeme připsat jejich vysokému obsahu lykopenu. Lykopen je druh karoteinodu, který snižuje riziko srdečních chorob, mrtvice a rakoviny prostaty.
Vaření rajčat s přírodními tuky, jako je olivový olej, významně podporují absorpci lykopenu do těla.
Koření
Koření nejen přidává chuť jídlu ale také obsahuje různé rostlinné látky, které mohou mít příznivé účinky na vaše zdraví. Zajímavé je, že některé druhy koření mohou pomoci vaší pleti vypadat mladší.
Skořice zvyšuje produkci kolagenu, který může vést ke zvýšené pevnosti a elastičnosti pleti. Může také snížit riziko poškození pleti, ke kterému dochází při vysoké hladině cukru v krvi.
Navíc kapsaicin, který můžeme najít v chilli papričkách, může zmírnit některé změny spojené se stárnutím, ke kterým dochází v kožních buňkách. Navíc například zázvor obsahuje gingerol. Tato látka má protizánětlivé účinky, které pomáhají v prevenci stařeckých skvrn, ke kterým dochází při pobytu na slunci.
Vývar z kostí
Kostní vývar se stal velmi populárním mezi lidmi zabývajícím se zdravím. Uděláte si ho pomalým vařením kostí z masa, drůbeže či ryby. Takto uvolníte minerály a jiné příznivé komponenty. Jedním z těchto komponentů je kolagen, který je známý díky jeho příznivým účinkům na svaly a kosti.
Při vaření vznikne z kolagenu sulc, který je bohatý na aminokyseliny glycin, prolin a hydroxyprolin. Vaše tělo dokáže tyto aminokyseliny absorbovat a využít je na tvorbu nového kolagenu ve vaší pokožce.
Konzumace kolagenu může zlepšit elastičnost pleti, její hydrataci a pevnost, také zmírňuje vrásky.