Jak může chilli paprika ovlivnit vaši hmotnost?
Poslední úprava 24.01.2023Mnoho lidí bude možná překvapeno, když zjistí, že Capsicum není žádná vzácná nebo zázračně vytvořena složka, ale obyčejná a běžná součást téměř každého jídla, které jíte. A to proto, že pokud mluvíme o Capsicum, jde vlastně o zeleninu, kterou běžně nazýváme červená paprika nebo chilli.
Co byste ještě o paprice měli vědět je, že tato zelenina má i jiné využití, než jen okořenit vaše jídlo. Paprika se v medicíně používá často při léčbě různých stavů, včetně bolesti žaludku, zažívacích problémů, křečí, vysokého cholesterolu a onemocnění srdce. Níže se zaměříme na konkrétní problém, a to obezitu a schopnost papriky podpořit hubnutí.
Mohlo by vás překvapit, že použití papriky není v rámci průmyslu kolem diet a zdravého stravování nové, ve skutečnosti vědí mnozí pěstitelé o její schopnosti spustit v rámci těla termogenický efekt. Je to spojeno se skutečností, že má tato zelenina svou charakteristickou pálivou chuť.
Samotná rostlina byla pěstována a sbíraná již stovky let, pochází z Ameriky. Ale jak může tato zelenina dokázat tolik věci? Je to běžná otázka lidí, kteří znají papriku pouze díky jejím kulinářským vlastnostem. Abychom ji mohli zodpovědět, musíme se podívat na složky, které Capsicum obsahuje a které ji činí tak užitečnou ve všech třech oblastech - ve stravování, medicíně a průmyslu s hubnutím.
Většina variací, resp. odrůd této zeleniny (kromě kapie) obsahuje složku nazývanou kapsaicin, jejíž odborný název zní methyl-vanilyl-nonenamid. Jde o chemickou látku, která je schopna rozpustit se v tuku v rámci těla. A je to hlavně tato složka, která je zodpovědná za pálení a štípání, které pociťujete během konzumace většiny paprik a chilli. Je to zároveň tato specifická složka, která je zodpovědná za používání Capsicum ve většině medicín, a kvůli které ji používali už léta před tím, než ji poznal moderní medicínský průmysl.
Obzvláště pro potřeby hubnutí má Capsicum údajně tu schopnost, že zvyšuje rychlost termogenických i metabolických procesů v těle. Právě proto se Capsicum stalo běžnou složkou, kterou lze nalézt ve většině bylinných stravovacích produktů, které se dají najít na trhu s přípravky na hubnutí.
Capsicum také dokáže pomoci lidem, kteří ho konzumují, aby dosáhli doporučenou denní dávku vitamínu C, což také vede k hubnutí.
Takže to, co většina považuje za přílohu nebo pochutinu na ochucení nevýrazného jídla, je ve skutečnosti mnohem více. A to vzhledem k obsažené látce a užitečné schopnosti, z nichž můžeme profitovat. V dalším textu si ukážeme, jak lze přirozeně zvýšit množství zkonzumované papriky a snad tak nastartovat odbourání těch pár kilo, které se zdají být nezničitelné.
Jak přesně může Capsicum pomoci při hubnutí?
O paprice se tvrdí, že má velký dopad na snížení hmotnosti, a to díky několika různým procesům. Některé z nich mohou ovlivnit hmotnost přímo a některé fungují přes jiné cestičky, a tak přispívají k redukci tělesné hmotnosti.
Přímý vliv chilli na hubnutí
Jako první se pokusme zjistit, jak díky paprice konzument dokáže spálit více tuku, a tedy snížit hmotnost efektivněji a snadněji.
První z tvrzení se vztahuje na fakt, že jsou papriky bohaté na kapsaicinoidy. Jsou tvořeny jako sekundární metabolity, což znamená, že pro rostlinu nejsou na přežití životně důležité, ale tvoří se na pomoc při jejím růstu a rozvoji. To je důvod, proč odrůdy jako kapie tyto látky neobsahují. Kapsaicin, který byl zmíněn dříve, je typ této sloučeniny. Existují tvrzení, že je schopen podpořit metabolismus a zvýšit rychlost spalování tuků v rámci těla. Čímž se snižuje celkové množství kalorií, které uchováváme jako extra tělesnou váhu. Přesněji, tato zelenina slouží jako takzvaný termogenický agent, což znamená, že dokáže zvýšit "rychlost", jakou se nadbytečná hmotnost uvolňuje z tělesných zásob a spaluje se, přičemž vytváří teplo.
Abychom mohli vysvětlit, jak to funguje ... představte si, že jste právě snědli papriku. Není pochyb, že se tím vyvolalo zvýšení tělesné teploty vašeho těla. Protože to je vlastně to, co se častokrát popisuje jako ta "pálivost" u většiny štiplavých jídel. Když vaše základní tělesná teplota stoupne, stimuluje nárůst metabolismu, protože bylo vyprodukovaného více tepla, což způsobilo, že se tuk spaluje mnohem rychleji. To je proces, který se označuje jako termogeneze. Je to vytvoření tepla, které dokáže snížit hmotnost a je to proto, že termogeneze stimuluje hnědé tukové buňky, aby spálili naše bílé tukové buňky, které by se jinak uložili v těle.
Tento proces můžete vyvolat i při pojídání potravin podobných paprice a chilli. Máte tendenci začít se potit, a to právě kvůli jejich pálivosti. Toto pocení může také snížit hmotnost. Je to sice nepřímé, protože přicházíte o váhu, které se říká "váha z vody". Tedy ztrácíte vodu, kterou vaše tělo uchovávalo.
Vitamin C
Už bylo zmíněno, že Capsicum obsahuje velké množství vitamínu C, což může být při hubnutí také přínosné. Je to proto, že vitamin C lidé potřebují kvůli správnému zpracování tuků. Přesněji řečeno, je potřebný pro podporu molekul, které jsou potřebné a využívány při oxidaci (spalování) a při metabolizaci tukových tkání. Bez doporučené hladiny vitaminu C ve stravě se tělu hůře využívá tuk, který je již uložen. Proto lidé shazují kila namáhavěji.
Kromě toho může nedostatek vitaminu C vést k neefektivnímu cvičení. Nedostatečné hladiny tohoto vitaminu vedou k tomu, že se tuk neustále ukládá, což vede k sníženému použití tuku během cvičení. To znamená, že jej lze spálit dokonce méně, ačkoli do cvičení vkládáte maximální úsilí.
Takto tedy může konzumace papriky podpořit hubnutí přímo a zdá se, že má potenciál stát se velmi užitečnou pro ty, kteří se snaží zhubnout, ale zvýšené spalování tuků a zrychlení metabolismu jim na to nestačí. Capsicum má však i nepřímé chodníčky, jak stimulovat snížení hmotnosti.
Nepřímý vliv chilli na hubnutí
Začněte tím, že se zamyslíte, kdy naposledy jste jedli pálivou papriku nebo chilli. Co jste cítili? Máte pocit zvýšené ostražitosti nebo nervozity? Je to způsobeno tím, že když sníte takový druh jídla, stoupne vám adrenalin a to vyústí do dalšího nárůstu energie. Pro hubnutí je to přínosné dvěma způsoby. Za prvé, více energie znamená, že jí můžete použít více na zpracování jídla a to obvykle znamená zvýšenou rychlost metabolismu. Druhý způsob je vzhledem k hubnutí více nepřímý, ale stále velmi užitečný. Pokud byste užívali Capsicum jako výživový doplněk na hubnutí, vždy, když byste spolkli tabletku byste vlastně navýšili vaši energii, což by vám umožnilo zvýšit schopnost těla, vydržet déle cvičit. A není vůbec překvapující, že samotné cvičení může mít významný vliv na snížení hmotnosti.
O výtažku z papriky se také říká, že je schopen redukovat hladiny LDL cholesterolu. To je cholesterol v lipoproteinech s nízkou hustotou a je známý pod označením "špatný cholesterol". Vysoký cholesterol může vyústit do stavu, kdy se tělo stane méně vnímavé, dokonce odolné vůči inzulínu. Toto přispívá k hubnutí tím, že při vytvoření inzulínové rezistence má tělo pocit, že potřebuje zkonzumovat více, aby mohlo vytvořit inzulín, o kterém si myslí, že se mu ho nedostává.
S tímto bodem se pojí i fakt, že výtažek z papriky údajně dokáže stabilizovat hladiny krevního cukru, což může déle udržet pocit sytosti a pomáhá tělu při rozhodování, kdy potřebuje jíst. A to mnohem efektivnějším způsobem. Může to následně vyústit do takového stavu, že budeme konzumovat méně slazených potravin, což také může ovlivnit, kolik člověk zhubne.
O Capsicum se také říká, že pomáhá při udržování zdravé pokožky, očí a sliznic. Díky paprice fungují mnohem lépe. Dokáže také stimulovat cirkulaci krve, a to kvůli její schopnosti zvýšit teplotu těla.
Ačkoli to samo o sobě nevede k poklesu váhy, mohou všechny tyto věci lidem, kteří se snaží zhubnout, pomoci zajistit, že jejich tělo funguje naplno a optimálně. Tím se dostanou do lepší pozice pro hubnutí, ve srovnání s těmi, jejichž těla nepracují natolik efektivně.
Co říkají a paprice odborné studie - jsou tvrzení podložena důkazy, nebo jde jen o fikci?
Tvrzení o souvislostech mezi používáním papriky a zdravotními přínosy nejsou vůbec nepůsobivé a pokud se prokáží jako pravdivé, měla by tato speciální pochutina velmi výrazný vliv pro ty, kteří se snaží zhubnout. Je to ale vědecky podložené, nebo jde pouze o zveličování? Vědci řešily řadu klinických studií, které reprezentují obecný názor na Capsicum a jeho přínosy pro hubnutí.
První studie
První hypotézou je, že paprika dokáže působit jako termogenický agent. Přidání kapsaicinu do stravy bylo sledováno vůči termogenické vlastnostem Capsicum. Jak si vzpomínáte, kapsaicin je látka, která se v této směsi nachází.
Sledované osoby se zúčastnili čtyř 36-hodinových sezeních v respirační komoře, kde vědci měřili jejich výdej energie, oxidaci a tlak krve. Byli rozděleni do čtyř skupin a dostávali buď 100% nebo 75% denní energetické požadavky a to buď ve formě 100% kapsaicinu, 100% placeba, 75% kapsaicinu nebo 75% placeba.
Zdrojem kapsaicinu bylo 1,03g červené čilipapriky. Vybrané testované osoby ji dostávali ke každému jídlu.
Výsledky prokázaly, že v rozporu s obecným míněním, se v tomto případě neprojevil žádný výrazný nárůst v termogenezi vyvolané kapsaicinem. Byla však zaznamenána výrazná změna v rychlosti metabolismu během spánku. U kontrolních skupin byla podstatně nižší než u skupin, které dostávaly doplněk s obsahem kapsaicinu. Stejně, hladiny oxidace tuku se výrazně zvýšily při užívání kapsaicinu. Nižší byl následně i respirační kvocient, z čehož vyplývá, že v těchto skupinách došlo k výraznější oxidizácii tuku. Hodno také poznamenat, že krevní tlak subjektů se mezi skupinami nelišil.
Druhá studie
Další studie sledovala vliv kapsaicinu ve výživovém doplňku na hubnutí. Studie se zúčastnili muži i ženy, v průměru ve věku 33 let. Studie trvala osm dní a její součástí bylo proměřování různých tělesných hodnot. Podle toho se počítala tělesná kompozice sledovaných osob.
Léčebná kúra sestávala z aktivních složek získaných z červené papriky (Capsicum annum), 2% váhy tvořily kapsaicinoidy. Výtěžek byl zformovaný do kuliček a ty uložené ve slunečnicovém oleji. Ze směsi se následně vyrobily želatinové kapsle určené na samotnou konzumaci. Kapsle užívali sledované osoby dvakrát denně, osm dní po sobě.
Výsledky ukázaly, že léčba byla dobře snášena všemi testovanými osobami, pouze jeden účastník hlásil žaludeční potíže kvůli užívání kapslí. Nevyskytly se žádné výrazné změny při konzumaci tekutin, příjmu jídla či v rámci apetitu. Zaznamenal se však termogenický nárůst. Sledované osoby prokázaly změny v tělesné kompozici, což bylo podle odborníků způsobeno faktem, že kapsle účinkovali jako termogenický agent. Subjekty také měli více čisté váhy, v porovnání s tělesnou kompozicí před léčbou. Závěrem studie je, že kapsaicin je slibná bioaktivní složka v procesu udržování hmotnosti.
Vyskytují se nějaké vedlejší účinky?
Jak ukazuje výzkum, nejsou známy žádné vážné vedlejší účinky spojované s užíváním Capsicum jako doplňku ke snížení hmotnosti. Není to však nic překvapivé, protože jde o zeleninu, kterou lidé přidávají do různých jídel vlastně denně.
Je však třeba poznamenat, že extrémně vysoké dávky během dlouhého období mohou vést k několika málo vedlejším účinkům, které jsou považovány za mírně nepříjemné. Jde například o podráždění žaludku a zažívací potíže.
Výživové doplňky s obsahem Capsicum nejsou také vhodné pro lidi, kteří netolerují pálivé přísady a jsou zvláště citliví k tomuto typu potravin. V takovém případě vyvolá výživový doplněk stejnou reakci, jak byste papriku snědli v rámci stravy a mohou se vyskytnout žaludeční křeče, řídká stolice nebo křeče břicha.
Co říkají samotní konzumenti?
Abychom se podívali na přínosy pro hubnutí díky potravinovým doplňkům s obsahem Capsicum ze všech stran, zde jsou názory konkrétních lidí, kteří výživový doplněk užívali.
Z 271 uživatelů dalo pět z pěti bodů až 145 lidí, čtyři body udělilo 79 lidí. Žádný z těchto konzumentů výživového doplňku nehlásil vedlejší účinky. I při nízkém bodovém ohodnocení bylo zaznamenáno pouze málo stížností ohledně vedlejších účinků. Pokud byly udány připomínky, šlo o zvýšené pocení či o závratě, což může být způsobeno citlivostí na některou ze složek doplňku.
Jeden potenciálně vážný vedlejší účinek se objevil dvakrát, a to dušnost. Při klinických studiích ohledně doplňků s paprikou Capsicum nebyl takový vedlejší účinek vůbec zmíněný. Je proto možné, že uživatelé doplňku trpěli na jiné zdravotní problémy. Obecně však není vhodné užívat doplněk, pokud trpíte problémy s dýcháním.
Je možné, že jde také o výsledek intolerance vůči doplňku, resp. paprice jako takové. Každopádně se i při výživových doplňcích s obsahem Capsicum, přestože jde o přírodní doplněk, doporučuje konzultovat před zahájením jeho užívání vašeho lékaře. Ujistíte se tak, že nehrozí žádný zdravotní problém a užívání Capsicum je pro vás bezpečné.
Kromě těchto připomínek bylo nejčastější stížností fakt, že Capsicum nepomohlo po jednom měsíci užívání při snížení hmotnosti. Je to však v ostrém kontrastu s ohlasy, kde konzumenti doplněk chválili a hlásili výrazné snížení hmotnosti. Tento rozdíl při hubnutí lze vysvětlit individuální citlivostí na látku. Například, pokud jíte pikantní jídla, ve kterých je i Capsicum, denně, případně minimálně jednou týdně, je samozřejmé, že efekt snížení hmotnosti nebude natolik dominantní, jako kdybyste papriku běžně konzumovali pouze zřídka. Je to proto, že si tělo dokáže vypěstovat toleranci na látky, které zná a na jejich příjem je zvyklé.
Je třeba také podotknout, že hodnotitelé, kteří dali doplňku 4 a 5 bodů, zároveň buď dodržovali dietu s nízkým obsahem kalorií, nebo cvičili. Případně obojí. Z toho vyplývá, že Capsicum funguje nejlépe v kombinaci s dobře promyšleným režimem zaměřeným na hubnutí. V konečném důsledku, Capsicum udává, že hubnutí dokáže podpořit a pomoci při snaze snížit hmotnost, ne, že zázračně hmotnost sníží.
Verdikt ohledně papriky Capsicum. Funguje to?
Tak, jako u většiny produktů určených na dietu a dietní stravování, neexistuje jednoznačná odpověď. Jednotlivci na určité doplňky reagují různě a záleží na jejich konkrétní citlivosti vůči dané látce.
Z vědeckého hlediska se však zdá, že pokud Capsicum užíváte ve správných dávkách a ve správném kontextu, tedy například jako součást zdravého hubnutí, má definitivně potenciál vaše hubnutí urychlit.
Třeba vzít v úvahu, že jde o přírodní látku, kterou konzumujeme v podstatě pravidelně. Pokud porovnáváme papriku s jinými látkami podporujícími hubnutí. Není proto na škodu, aby ji potenciální konzumenti vyzkoušeli. Jen tak zjistíte, jestli bude u vás paprika fungovat. Vzhledem k v podstatě žádným závažným vedlejším účinkům, jde o bezpečné řešení a můžete se sami rozhodnout, zda konkrétní výživový doplněk bude pro vás vhodný.