Domů / / / Potraviny s obsahem kyseliny h...

Potraviny s obsahem kyseliny hyaluronové

Poslední úprava 04.01.2022
Sdílet článek

Představte si, jaké vzrušující by bylo, kdyby opravdu existoval "pramen mládí," něco, co můžete pít nebo jíst, abyste vypadali a cítili se mladší po zbytek svého života. Kyselina hyaluronová je přirozeně produkována tělem a může být klíčem k mladému vzhledu. Některé potraviny obsahují kyselinu hyaluronovou a mohou pomoci stimulovat její produkci v těle pro dosažení hladké, mladší pleti, lepšího zraku a pružnějšího, zdravého těla.

Základní informace o kyselině hyaluronové

Kyselina hyaluronová je látka přirozeně nacházející se v kůži, očích, kloubech a srdečních chlopních, která je maže a chrání. Kyselina hyaluronová je vodu krystalizující molekula, která je přítomna v hojném množství u malých dětí a žen, které stále produkují estrogen. Jak člověk stárne, množství kyseliny hyaluronové v těle poklesne. Pokožka začne být vrásčitá a zrak a klouby začnou projevovat první příznaky stárnutí.

Jak již bylo zmíněno, kyselina hyaluronová, známá také jako hyaluronan a často označována zkratku HA, se nachází prakticky ve všech tělesných buňkách. Nejhustěji se však shlukuje v kůži, v chrupavkách a v jiných pojivových tkáních. Také v synoviální tekutině, která lubrikuje klouby v těle. Někdy se jí říká také "přírodní zvlhčovač". Kyselina hyaluronová přitahuje a zadržuje vodu. S přibývajícím věkem se přirozené zásoby HA v těle vyčerpávají. Právě to hraje roli při projevu některých z nejviditelnějších známek stárnutí. Může jít o chybné fungování kloubů, o vysušování a ztrátu elasticity, pružnosti pleti. Konzumace některých potravin může tělu pomoci zachovat nebo doplnit zásoby HA.

Buněčná houba

Kyselina hyaluronová je jednou z klíčových složek extracelulární matrix (prostředí), která obklopuje a podporuje všechny lidské buňky. Protože dokáže nabrat a udržet až tisícinásobek své váhy ve formě vody, působí kyselina hyaluronová i jako jakási buněčná houba. Když se s přibývajícím věkem zásoby HA míjejí, začíná extracelulární prostředí ztrácet na své mase. Tím vznikají vrásky a dokonce hluboké rýhy i v těch nejvzdálenějších vrstvách kůže.

V kterých potravinách se nachází kyselina hyaluronová

Živočišné produkty

Červené hřebeny kohoutů a slepic jsou jedním z nejbohatších zdrojů molekuly cukru hyaluronanu, sloučeniny, kterou někteří lékaři považují hned po Botoxu za další velký objev na odstraňování vrásek.

Kromě červených hřebenů, další části zvířat jako jsou klouby a šlachy jsou také bohaté na kyselinu hyaluronovou, stejně jako i lidské klouby a šlachy. Udělejte si vývar nebo dušené jídlo ze zvířecích kloubů, kostí, šlach a kůže. Kuřecí polévka připravená s kuřecími nohama je ideální zdroj kyseliny hyaluronové.

Vnitřnosti

Vysoké hladiny HA se přirozeně nacházejí ve vnitřních orgánech většiny zvířat, včetně hovězího, jehněčího, vepřového masa a také drůbeže. Vysoké koncentrace se nacházejí i v očních bulvách ryb a jiných zvířat. Je však sporné, jestli by takový pokrm oslovil evropské strávníky. Jídelníček sestavený povětšinou z vnitřností sice může dodávat tělu potřebné množství kyseliny hyaluronové. Neměli bychom však zapomínat na fakt, že vnitřnosti obsahují i velké množství tuků. Pravidelná konzumace vnitřností v malých množstvích však jednoznačně může pomoci tělu udržet či dokonce mírně zvýšit rezervy HA.

Sója

Sójové boby obsahují vysoké množství fytoestrogenů - rostlinných zdrojů estrogenu, které v těle fungují jako estrogen. Estrogen pomáhá tělu produkovat více kyseliny hyaluronové. Konzumujte sójové potraviny, jako je tofu, sójové sýry a sójové mléko.

Červené víno

Resveratrol v červeném víně, nacházející se ve vysokých koncentracích v hroznové kůži, je fytoestrogen. Pijte červené víno nebo šťávu z červených hroznů, abyste si tak zvýšili hladinu estrogenu, který produkuje více kyseliny hyaluronové v těle.

Kořenová zelenina

V Japonsku se nachází vesnice Yuzurihara, nazývaná také "vesnice dlouhého života." Všichni tam mají hladkou kůži bez vrásek, dobrý zrak, zdraví a energii a dožívají se více než 80 nebo 90 let. Lidé z Yuzurihara pěstují a jedí kořenovou zeleninou, včetně malého druhu zeleniny podobnému sladkým bramborám, které stimulují tělo k produkci kyseliny hyaluronové.

Koření a kořeniny

Jiné jméno pro vitamin C je kyselina askorbová, která hraje velkou roli při stimulaci tvorby kyseliny hyaluronové v těle. Jídlo si můžete ochutit různým kořením, získáte tak dávku přepotřebného vitamínu C. Vsaďte na červenou, žlutou, oranžovou a zelenou papriku, protože jsou nejlepšími zdroji vitamínu C. Mnohé bylinky jako petržel a koriandr jsou také bohatým zdrojem vitaminu C.

Extrakt z plodů lopuchu většího (Arctium lappa)

Němečtí výzkumníci odhalili, že léčba extraktem může částečně zredukovat známky stárnutí. A. lappa, které obsahuje kyselinu hyaluronovou, bylo částí formule aplikované lokálně. Vědci dospěli k závěru, že A. lappa účinně regeneruje kožní struktury a tím redukuje vrásky.

Čerstvé ovoce

Pomeranče, citrony, grepy, limetky a jiné citrusové plody obsahují vitamin C, čímž se z nich stávají nejlepší potraviny na tvorbu kyseliny hyaluronové. Nejen šťávy z tohto ovoce mohou zvýšit hladiny kyseliny hyaluronové, jejich slupky jsou stejně účinné. Slupky můžete namixovat do nápojů, nebo je dokonce použít při vaření. Jídla bohatá na vitamin C mohou obsahovat i kousky manga, kvajávy, kiwi, třešní, stejně i borůvky, pomeranče, maliny a hrozny.

I některé ovoce obsahující magnézium (hořčík) mohou pomoci navýšit hladiny HA, je totiž nezbytný pro syntézu kyseliny hyaluronové. (Nízká hladina kyseliny hyaluronové byla zjištěna také u lidí s nízkou hladinou zinku.) Nejlepší volbou jsou banány, jablka, avokádo, rajčata, meloun, ananas, hrušky a broskve. Banány obsahují i přímo kyselinu hyaluronovou, takže konzumace banánů je vlastně levný způsob jak zlepšit hladiny HA. Dají se běžně koupit a můžete je jíst kdykoliv. Obsahují množství vlákniny, takže nezvyšují hladiny krevního cukru.

Potraviny bohaté na naringenín

Naringenín je bioaktivní složka nacházející se v grepfruitu, pomerančích a rajčatech. Má silný inhibiční účinek na hyaluronidázu, což je enzym, který štěpí kyselinu hyaluronovou v těle. Je proto vhodné jíst potraviny bohaté na naringenín, což pomáhá tělu šetřit své vlastní přirozené zásoby kyseliny hyaluronové.

Zdravotní přínosy potravin obsahujících kyselinu hyaluronovou

Jak mohou potraviny s kyselinou hyaluronovou zlepšit celkové zdraví? Dalšími benefity potravin bohatých na HA jsou:

  • Pomoc při osteoartritidě: můžete si zvýšit hladiny HA a budete tak bojovat proti osteoartritidě. Kyselina hyaluronová vyplní mezery mezi klouby kolen, čímž se eliminují specifické příznaky osteoartrózy. Na zlepšení hladin kyseliny v kloubech lze brát injekce kyseliny hyaluronové.
  • Zlepšení stavu pokožky: můžete zlepšit kvalitu pokožky a pleti přidáním potravin bohatých na kyselinu hyaluronovou. Hyaluronan je důležitou součástí kožních tkání. Takže čím více potravin bohatých na HA budete konzumovat, tím jsou šance na opravu a obnovu kožních buněk vyšší. HA je zodpovědná za rychlejší hojení ran. Pravidelná konzumace těchto jídel pomůže také zabránit v objevování se vrásek. Zlepšují hladiny kolagenu a ten dodává flexibilitu pokožce.
  • Zachování dobrého zdraví očí: kyselina hyaluronová je stejně přínosná pro oči a zabraňuje vysoušení očí. Kyselina je nedílná součást mnoha krémů proti stárnutí. Pokud se vpíchne do vrásek blízko očí, můžete se zbavit vrásek kolem očí.

Tipy a upozornění

Chcete-li kůži bez vrásek, přestaňte nebo omezte kouření. Kouření cigaret odčerpává kyselinu hyaluronovou v těle.

Potraviny s obsahem kyseliny hyaluronové Průměrné hodnocení: 5 (1 hodnoceníe)

Doporučené produkty

Čtěte víc

Blízke témy