8 nejlepších potravin pro detoxikaci
Poslední úprava 16.12.2022Obsah:
Detoxikační síla potravin - nejlepší potraviny pro detoxikaci
Orgány jak játra, ledviny a střeva se běžně zbavují škodlivých toxinů v těle. Jak jim můžete při tom pomoci? Podporujte zdraví detoxikačních orgánů a tím přirozeně zlepšíte schopnost těla zbavit se toxinů a odpadu. Následující potraviny na detox vám pomohou dosáhnout těch nejlepších výsledků.
Artyčoky
Potraviny s vysokým obsahem probiotického inulinu jako artyčoky a chřest, pomáhají podporovat tvorbu probiotik ve střevě (tedy dobrých bakterií). Inulin a další potraviny obsahující probiotika mohou hrát roli ve zlepšování celkového zdraví střev, což snižuje zátěž na detoxikační úlohu v játrech. Inulin v podstatě podporuje imunitu předtím než jsou živiny metabolizovány v játrech.
Růžičková kapusta
Pochutnávejte si na brukvovité zelenině jako je růžičková kapusta, zelí, brokolice, květák, protože všechny obsahují velké množství vlákniny. Ty podporují zdraví střev, ledvin a jater tím, že pomáhají při vylučování pohybem střev. Podporují pravidelnost a tím umožňují odstraňování toxinů a odpadu.
Pomeranče
Zaměřte se na potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, zejména vitamin C může přispět ke zlepšení funkce jater tím, že pomáhá při tvorbě glutathionu, sloučeniny, která je nezbytná pro detoxikaci v játrech.
Vejce
Možná jste už o tom slyšeli, že vejce jsou dobrý pomocník na "opici". Je to proto, že obsahují vysoký podíl cysteinu, aminokyseliny, která hraje důležitou roli v rozkladu acetaldehydu, což je vedlejší produkt alkoholu v metabolismu. Přeměnou acetaldehydu na vodu a oxid uhličitý, cystein slouží tělu jako vlastní "vyhazovač" této toxické látky.
Sladké brambory
Vitaminy skupiny B (které se nacházejí ve vysokých koncentracích v sladkých bramborách), jsou klíčové při pomoci s procesy trávení. Vitamíny B6, B12, a vitamin B kyseliny listové, všechny pomáhají podporovat normální trávení, funkci buněk a zdravý metabolismus.
Čočka
Čočka a fazole jsou velké zdroje pro imunitní systém. Obsahuje posilující zinek, který tělo potřebuje pro normální metabolické procesy ve všech svých orgánech. Zinek je také důležitý pro mnoho biochemických procesů, které napomáhají trávení a metabolismu jater.
Oves
Tato hlavní složka zdravé snídaně je bohatá na rozpustnou vlákninu, takže oves zpomalí rychlost absorpce jídla. To také slouží na podporu zdravého fungování, střevních bakterií a stimuluje vylučování žluči vyrobené v játrech. Snížením množství žluči, která je znovu absorbována ve střevech, tělo může odstranit škodlivý toxický odpad a zlepšit vývoj mastných kyselin s krátkým řetězcem. Tyto mastné kyseliny povzbuzují střeva tím, že stimulují růst prospěšných bakterií, které napomáhají při lepším trávení a vylučování.
Jogurt
Probiotika v jogurtu podporují zdraví prospěšné střevní bakterie, takže vaše tělo snadněji zpracuje a předá odpad. Důležitým bodem je i to, že řecký jogurt může stabilizovat hladinu cukru v krvi, protože poskytuje vysoký obsah bílkovin a sacharidů. Důležitá informace pro ty, kteří jsou znepokojeni řádným fungováním jater po vypití většího množství alkoholu - mít stabilní hladinu cukru v krvi znamená snadnější opici.
Další potraviny pro imunitu
Mnoho vynikajících potravin, které přirozeně podrží váš imunitní systém, pročistí a detoxikují orgány trávicího systému a podpoří schopnost těla zůstat zdravé.
Pampeliškové listy
Tyto jemně hořké listy pomáhají pročistit střevní klky a obsahují hojné množství minerálů a fytoživin. Tlumí zánět a jejich mírné močopudné vlastnosti pomáhají při pročišťování jater a ledvin.
Vmíchejte pampeliškové listy do salátu s očištěnou řepou, čerstvým zázvorem a čerstvou citronovou šťávou. Získáte tak super čistící salát. Nebo vyzkoušejte detoxikační zelené smoothie: 2 až 3 šálky pampeliškových listů, šťáva z jednoho grapefruitu, 1 banán a 1 šálek (nebo více) vody.
Mořské chaluhy
Starověcí lidé cestovali na dlouhé vzdálenosti, aby získali mořské chaluhy (mořské řasy) právě kvůli jejich přínosem pro zdraví. Jsou totiž bohatým zdrojem minerálů a antioxidantů, které alkalizují krev a posilují trávení. Takzvaná "mořská zelenina" obsahuje prakticky všechny minerály nacházející se v oceánu. Zahrnuje vlastně nejširší spektrum minerálů mezi jakýmikoliv živými rostlinami.
Možná znáte mořské chaluhy (řasy) wakame nebo nori. Vyzkoušejte vlastní "nori sendviče". Spirulina je také snadno dostupná, obsahuje hodně proteinů a je vynikajícím doplňkem do zelených polévek nebo smoothie.
Zázvor
Zázvor obsahuje některé velmi silné protizánětlivé složky zvané gingeroly, které byly zkoumány kvůli jejich schopnosti zmírnit příznaky osteoartrózy. V bylinné medicíně je známá jako karminativum (což je látka, která podporuje odstraňování střevních plynů) a jako střevní spasmolytikum (což je látka, která uvolňuje a uklidňuje střevní trakt).
Zázvor si lze vychutnat na několik způsobů. Zkuste nakrájet několik plátků zázvoru do šálku čaje, případně je nechte vyluhovat v troše citrónové šťávy a jablečného octa, vytvoříte si tak jemný detoxikační nápoj. Je to vynikající doplněk do zeleného smoothie nebo čerstvé ovocné šťávy. Jeho kořeněná příchuť přidává ten správný šmrnc jídlům a polévkám s kari.
Pískavice
Pískavice (řecké seno) obsahuje slizovitou látku (mucilaginózum), která má uklidňující účinek. Vytvoří film na sliznici, ten může zmírnit bolest a zánět střev a žaludku. Pískavice (řecké seno) také stimuluje enzymy, které štěpí molekuly glukózy, čímž se z ní stává také efektivní regulátor cukru.
Vyluhujte semínka pískavice v horké vodě spolu se skořicí a trochou čerstvého zázvoru, vznikne vynikající čaj na vyrovnání hladin krevního cukru. Čerstvé listy a výhonky pískavice lze jíst zasurova. Koření z pískavice vás zahřeje, často se nachází v jídlech s kari. K dalším uklidňujícím látkám patří podběl, kostival, lněná semínka a ovesné vločky.
Jablka
Pektin, důležitá rozpustná vláknina, která se nachází v jablkách, detoxikuje kovy a potravinářské přídatné látky z těla a pomáhá pročistit klky a střevní stěny. Jablka obsahují flavonoid nazývaný florizín, který stimuluje tvorbu žluči, čímž pomáhá játrům při detoxikaci odpadu.
Vyluhujte jablka, přidejte trochu čerstvého citronu a džus přeceďte přes tenkou gázu. Přidejte jablka do zeleného smoothie, jezte je syrové s arašídovým máslem nebo je nakrájejte na kostičky do salátu.
Chia semínka
Chia semínka jsou fantastickým zdrojem vlákniny, nevyhnutelné součásti zdravého trávení. Dokáže absorbovat až 12-násobek své hmotnosti ve formě vody, následně stáhne toxiny ze střevní stěny a nakonec je navázané na sebe vyloučí z těla. Spolu s vlákninou je chia vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin, vápníku a antioxidantů.
Namočte chia semínka do šťávy z granátového jablka a lesních plodů, vyrobíte si tak chutný pudink, bohatý na antioxidanty. Případně je namočte do svého oblíbeného nemléčného nápoje, nebo přidejte do zeleného smoothie. Můžete je využít i na nepečené recepty.
Řepa
Řepa je úžasný zdroj důležitých minerálů, vitamínů a výživných látek. Obsahuje železo, zinek, vápník a hořčík - vše esenciální prvky na očistu a detoxikaci. Obsahuje i vitamín B3, B6, C a betakaroten. Pomáhá zředit a stimulovat tok žluči, čímž se zlepší metabolismus tuků a detoxikace.
Surová, nastrouhaná řepa se zázvorem, citronem a čerstvou bazalkou, to je vynikající a chutný detoxikační salát. Vychutnejte si i praženou cviklu (zabalíte očištěnou řepu do alobalu a přibližně 45 minut ji pečte). Cviklová šťáva s trochou citronu a s dýňovými nebo konopnými semínky je výborný proteinový nápoj vhodný před cvičením.
Kurkuma
Kurkuma obsahuje kurkumin, který se využívá v ajurvédské medicíně jako pomoc při záchraně jater. Stimuluje žlučník a zvyšuje průtok žluči. Žluč pomáhá emulgovat toxiny rozpustné v tuku a je prvním imunitním responderem střeva proti infekci. Pomáhá také čistit klky střev, čímž jim pomáhá lépe vstřebat živiny.
Kurkumu lze kombinovat s cibulovým práškem, česnekovým práškem, kajenským pepřem a používá se jako ochucovadlo čočkových či rýžových jídel. Je také významnou složkou kari.
Citron
Citron pomáhá stimulovat tvorbu uhličitanu vápenatého, enzymu, který neutralizuje toxiny v těle, a to včetně krystalů kyseliny močové. Citron stimuluje tvorbu žluči, která je potřebná na emulgaci tuku a eliminaci toxinů rozpustných v tucích. Citrony mají i antibakteriální a protivirové vlastnosti, protože nízké pH v kyselině citronové štěpí buněčnou membránu mnoha druhů škodlivých bakterií.
Citron je vynikající doplněk k čerstvé zelenině a ovoci. V zeleném smoothie nebo džusu dokáže vyzvednout chuť. Dokáže ochutit a osvěžit i sklenici čisté vody. Na podporu imunitního systému vyluhujte v horké vodě citron, čerstvou mátu a zázvor.
Česnek
Přírodní přirozeně se vyskytující sirné prvky v česneku z něj dělají silnou detoxikační látku. Navíc obsahuje složku nazývanou alicin, která mu poskytuje silné protivirové, antibakteriální a protirakovinné přínosy. Eliminováním škodlivých bakterií můžete tělu zabránit ve vytváření toxinů.
Vychutnejte si česnek v pestu, restovaný se zeleninou, pražený nebo pečený, jako doplněk do omáček, dresinků a salátů.