11 jednoduchých tipů na kontrolu velikosti porcí
Poslední úprava 25.01.2023Pokud se po každém jídle dostanete do potravinového kómatu, je to dost špatné. Ale naštěstí, poslední výzkumy dokazují, že ze své diety nemusíte vylučovat žádné potraviny. Namísto toho se pohrajte s velikostí porcí jídel, které jsou pro vás "dobré" a "ne až tak dobré". Je to mnohem udržitelnější technika, která může pomoci zastavit zbytečné vyjídání. Například si můžete dát menší porci chipsů s větším množstvím salátu nebo ovoce.
Pokud bojujete s přejídáním a ohlídáním si porcí obecně, je čas, abyste se zamysleli nad svými starými zvyky a přehodnotili svůj vztah k jídlu. Zde je jedenáct tipů, jak na to.
Obsah:
Poznejte své potřeby
Pokud váš jídelníček nebude vypadat jako loterie, bude se vám jednodušeji dodržovat rozvrh jídel. Naučte se správně rozhodovat, co jíst, i s ohledem na kalorie a proteiny.
Odměřujte si věci
Nemůžete si být úplně jistý, co vlastně jíte, pokud si správně neodvážíte a neodměříte jednotlivé dávky. Místo nabírání "od oka" si vyberte nějakou odměrnou pomůcku, abyste byli přesný. Může to být váha, odměrné misky a různé nádobky nebo lžičky.
Nikdy nezůstaňte příliš hladový
Pokud půjdete jíst až tehdy, když jste už hladový jako vlk, tak je větší pravděpodobnost, že to s velikostí porce zase přeženete. Dopřejte si kvalitní občerstvení během dne, které bude váš hlad držet na uzdě.
Uvařte si jen jednu porci
Vyvarujte se pokušení tím, že si ze svého oblíbeného jídla uvaříte pouze jednu porci. Takto se vyhnete lákání zbytků z ledničky.
Zvolte menší talíře
Hlavní chod si naservírujte na salátový nebo dezertový talířek. Používání malých talířů pomáhá při hubnutí a při kontrole velikosti porcí.
Během jídla si sedněte
Vypněte vnější ruchy, sedněte si za stůl a zaměřte se na své jídlo. Budete schopen zpomalit, vychutnat si jídlo a budete se cítit zasycený z toho, co máte na talíři.
Zkontrolujte si dýchání
Je vaše dýchání rychlé a napjaté? Buší vám srdce? Třikrát se zhluboka nadechněte, ještě než vůbec začnete přemýšlet nad jídlem. Pokud půjdete na oběd s ustráchanou myslí, plány s kontrolu porcí se vám spíše vymknou z rukou.
Jídlo si nakrájejte
Pokud si jídlo rozkrájíte na menší kousky, můžete přelstít mozek, který si bude myslet, že je na talíři více jídla. Mozek si to následně přeloží tak, že ačkoli sníte méně, přesto se budete cítit sytý.
Odejděte od stolu
Pokud máte pocit, že jíte příliš rychle, nebo nejste schopen odložit vidličku, omluvte se a odejděte od stolu. Jděte se nadýchat čerstvého vzduchu. Zpět se pak vrátíte s osvěženou perspektivou.
Zabalte si zbytky
Hned, jak je vaše jídlo hotové, naložte si jednu porci a zbytek sbalte. Když zbytky nestojí před vámi, bude jednodušší říci ne.
Usrkávejte čaj
Když jste už dojedli porci, kterou jste si naložili, dejte si vařit vodu na čaj. Když už jste pro sebe získali čas, abyste po jídle trochu zrelaxovali, je šance, že nebudete cítit potřebu hned znovu jíst.