Příprava jídla a 7 největších chyb, které při vaření děláte
Poslední úprava 12.01.2023Pokud si připravujete jídlo, měli byste myslet na to, aby bylo zdravé a pomohlo udržet či dosáhnout tu správnou hmotnost. Ale to se nepodaří, pokud uděláte při přípravě jídla některou z následujících chyb.
1) Nedržíte se přesného postupu
Každé jídlo, které si připravujete, by mělo obsahovat zdravé sacharidy, tuky a proteiny. Sice může být rychlé a snadné, připravit si obrovský talíř zapékaných těstovin. Ale získáte tak převážně sacharidy. Totéž platí pro mísu salátu. Zelenina sice obsahuje málo kalorií a hodně vlákniny, je však třeba přidat zdravé tuky a proteiny, aby byl salát sytý a nepropadl vás pozdě večer hlad. Správně vyvážená jídla a příprava jídla je klíčem k hubnutí.
2) Obrovské nádoby na uskladnění jídla
Správná velikost nádob na uskladnění jídla vám pomůže správně nastavit porce jednotlivých pokrmů. Je proto vhodné mít po ruce různé velikosti nádob. Jinou velikost potřebujete na salát, jinou na polévku - nádoba na jednu porci salátu pojme až čtyři porce polévky!
3) Připravujete příliš mnoho jídla
Tlakový hrnec je velmi dobrý pomocník. Nemusíte jej však naplnit až po okraj, recept třeba přizpůsobit tomu, kolik jídel plánujete připravit. Nemusíte navařit segedín na dva týdny dopředu, stačí na tři čtyři dny a co vám zůstane, můžete zamrazit. Nerozdělujte osm porcí do pěti nádob. Stejně, pokud si chcete nachystat svačinu na týden dopředu, nepoužívejte jednu velkou nádobu. Rozdělte ji do malých kelímků, pěkně den po dni. Jinak velmi snadno sníte tři porce na posezení. Příprava jídla musí být i v tomto případě předem promyšlená - jedna nádobka, jedna porce, jeden den.
4) Nepřipravuje si dost jídla
Kousek grilovaného lososa s trochou rýže a brokolicí na páře pro jednoho člověka určitě stačí. O hodinu už ale budete hledat, co byste si ještě mohli dát a sáhnete po čemkoli ze spíže. Vy sami znáte své tělo i to, co vás zasytí. Proto si musíte připravit správnou porci jídla, která vás zasytí, aniž jste to přehnali s kaloriemi.
5) Při přípravě jídla se zaměříte pouze na jedno jídlo dne
Pokud se rozhodnete pro obědy v podobě salátů, super. Ale co se zbytkem dne? Čím více si toho můžete připravit přes víkend, a to včetně jiných než hlavních jídel, tím méně prostoru vám zůstane na případné vybočení z cesty zdravého stravování. Najděte si čas a naplánujte, nakupte a připravte si jídla na dobu, kdy to budete skutečně potřebovat.
6) Každý den jíte totéž jídlo
Jednoduchost při přípravě jídla pomáhá. A ano, je to rychlejší a jednodušší, připravovat si znovu a znovu pět stejných jídel. Ale kromě toho, že se ochudíte o množství potravin a živin, které člověku nabízejí, bude to časem ohromná nuda. Pokud se na večeři netěšíte, nebudete při její konzumaci vůbec spokojeni. Nebo ji jednoduše vynecháte a seběhněte do pizzérie.
Není samozřejmě třeba udělat pět dramaticky rozdílných večeří. Akorát zkuste malou změnu. Obměňujte zeleninu, způsob jak ji naporcujete nebo uvaříte. Na svačinu volte různé druhy ovoce. Na večeři si uvařte různé celozrnné jídla. Používejte různé topingy či dresinky na saláty. Nebo si namíchejte dvoje rozdílné snídaně. Čím budou vaše jídla zajímavější, tím vám budou více chutnat. A příprava jídla vás bude navíc znovu těšit.
7) Vaše jídla jsou příliš striktní nebo příliš zdravé
Příprava jídla, které vás dokáže zasytit a dodá správné množství kalorií určitě zajistí výsledky, po kterých bažíte. Pokud vás ale trápí, že je vaše dieta příliš striktní, tak ji velmi snadno přerušíte a vzdáte. Při přípravě jídla si proto nechte malý prostor na menší manévry. Řekněme, že jste si na úterý naplánovali čočkovou polévku, ale nějak na ni právě nemáte chuť. Tak si vyberte přísady na přípravu čtvrtečního jídla, a je to.
Je také důležité, abyste si naplánovali i nějaké pamlsky. Pokud si každý den něco dopřejete, máte i to cosi, co vám skutečně chutná. Takže nebudete mít pocit, že při své dietě a způsobu stravování o něco přicházíte.