Cibule na hubnutí - 3 účinné způsoby jak použít cibuli na hubnutí
Poslední úprava 04.07.2023Cibule je velmi účinná v podpoře hubnutí. Je bohatá na kvercetin, což je flavonoid, který brání v akumulaci tuku a zrychluje metabolismus. Chcete-li skutečně zhubnout, zařaďte cibuli do své stravy, a to denně. Měli byste ale vědět, jak cibule na hubnutí účinkuje. Viz 3 nejvhodnější způsoby, jak použít cibuli na účinné hubnutí, jaké jsou přínosy cibule a jak řešit následné, ne zrovna příjemné, účinky konzumace cibule.
Obsah:
- 3 nejlepší způsoby jak využít cibuli na účinné hubnutí
- Cibule na hubnutí - další možnosti
- 1) Cibule a granátové jablko
- Jak připravit cibuli a granátové jablko na hubnutí?
- 2) Pečená cibule a sladké brambory s klobásou a červenou paprikou
- Jak připravit pečenou cibuli se sladkými bramborami?
- 3) Cuketa a cibule v teriyaki omáčce
- Jak připravit cuketu s cibulí v teriyaki omáčce?
- 4) Karamelizovaná cibule a červený mangold
- Jak připravit karamelizovanou cibuli a červený mangold?
- Přínosy cibule pro hubnutí
- Přínosy cibule pro celkové zdraví
- Jak se vyhnout nepříjemnostem po zkonzumování cibule?
3 nejlepší způsoby jak využít cibuli na účinné hubnutí
1) Cibulová šťáva
K nejlepším způsobům jak využít cibuli na hubnutí, patří pití cibulové šťávy. Smažení může zlikvidovat výživné látky a tím odbourat zdravotní přínosy cibule. Zkuste proto právě cibulovou šťávu.
Jak připravit cibulovou šťávu na hubnutí?
Čas přípravy - 5 minut
Čas vaření - 7 minut
Počet porcí - 2
Přísady
- 1 bílá cibule
- 3 šálky vody
Jak připravit
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Vlijte 1 šálek vody na pánev s cibulí a přiveďte k varu.
- Po 4 minutách dejte z ohně a vložte do mixéru.
- Řádně rozmixujte a přidejte další dvě šálky vody.
- Cibulovou šťávu přelijte do šálku a vypijte.
2) Cibulová polévka
Polévky jsou výborným řešením, pokud jde o hubnutí. Zasytí vás a jsou plné výživných látek. Polévku si můžete dát na oběd i na večeři. Připravte si výbornou cibulovou polévku, která chutná výborně a pomůže vám rychle zhubnout.
Jak připravit cibulovou polévku na hubnutí?
Čas přípravy - 15 minut
Čas vaření - 15 minut
Počet porcí - 2
Přísady
- 4 až 5 velkých červených cibulí, oloupaných a nasekaných
- 1 šálek nakrájených rajčat
- 1 šálek nastrouhaného zelí
- 3 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 3 stroužky nastrouhaného česneku
- přibližně 1 cm nastrouhaného kořenu zázvoru
- špetku pepře
- 1 lžičku olivového oleje
- sůl dle chuti
- hrst koriandru na ozdobení
Jak připravit
- Do hrnce dejte olivový olej.
- Přidejte zázvor a česnek a nechte zpěnit.
- Přidejte cibuli a zeleninu. Promíchejte a chvilku nechte na ohni.
- Přidejte zeleninový nebo kuřecí vývar.
- Potom přidejte pepř a sůl, promíchejte, zakryjte a povařte 10 až 15 minut.
3) Surová cibule na hubnutí
Není žádným divem, že když mohou být natolik zdravé vařené cibule, je syrová cibule nejlepší. Fytoživiny v cibuli nepodléhají degradaci způsobené teplem. Proto získáte to nejlepší z cibule, což vám může pomoci účinně hubnout. Jak je nejlépe konzumovat syrovou cibuli, pokud chcete zhubnout?
Jak jíst syrovou cibuli a zhubnout?
Čas přípravy - 5 minut
Čas vaření - 5 minut
Počet porcí - 2
Přísady
- 1 středně velká cibule nakrájená na plátky
- 1 dílek limetky
- špetku himalájské soli
Jak připravit
- Nakrájejte syrovou cibuli nadrobno.
- Šťávu z limetky vytlačte na rozkrájenou cibuli.
- Posolte.
- Jezte jako přílohu k obědu nebo večeři.
Toto jsou tři nejlepší způsoby, jak konzumovat cibuli kvůli hubnutí. Nabízíme ještě další cibulové recepty.
Cibule na hubnutí - další možnosti
1) Cibule a granátové jablko
"Granátová cibule" je vynikající příloha k masu i bezmasých jídlu. Obsahuje přísady, které podporují hubnutí. Tento recept je navíc velmi jednoduchý na přípravu.
Jak připravit cibuli a granátové jablko na hubnutí?
Čas přípravy - 15 minut
Čas vaření - 10 min
Počet porcí - 6
Přísady
- 4 červené cibule, oloupané a nakrájené na plátky
- 4 lžíce melasy z granátového jablka
- 1 lžíce pasty ze sezamových semínek - tahini
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce šťávy z granátového jablka
- špetka namletého pepře
- sůl
- 1 lžíce nasekané petrželky
Jak připravit
- Namočte cibule v olivovém oleji a napíchněte je na jehlici.
- Položte je na gril.
- V misce smíchejte melasu z granátového jablka, šťávu z granátového jablka, pepř, špetku soli a tahini.
- Dejte cibuli pryč z jehlice a pokropte směsí melasy z granátového jablka.
- Posypte petrželkou.
2) Pečená cibule a sladké brambory s klobásou a červenou paprikou
Pokud hubnete, musíte si mimo jiné sledovat i to, co jíte. Jezte zdravé věci a zároveň je správně připravujte. Takto z jídla vytěžíte maximum dobrého.
Jak připravit pečenou cibuli se sladkými bramborami?
Čas přípravy - 20 minut
Čas vaření - 25 minut
Počet porcí - 2
Přísady
- ½ šálku klobásy nakrájené na kolečka
- 1 šálek nakrájené cibule
- ½ šálku sladkých brambor
- ½ šálku červené papriky
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce bílého vína
- ¼ šálku kuřecího vývaru
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- ½ lžičky pepře
- sůl
Jak připravit
- Troubu předehřejte na 200 ° C.
- Zahřejte 2 lžičky olivového oleje a osmažte klobásky.
- Na další pánvi osmažte zeleninu a zalijte množstvím olivového oleje.
- Přidejte kuřecí vývar a ochuťte - sůl, pepř a sušený rozmarýn.
- Přidejte klobásu a pečte 25-30 minut.
3) Cuketa a cibule v teriyaki omáčce
Toto chutné jídlo je plné chutí a vůní a je vynikající na hubnutí. Je plné antioxidantů a vlákniny. Ty brání vstřebávání tuků a zlepšují pohyby střev.
Jak připravit cuketu s cibulí v teriyaki omáčce?
Čas přípravy - 20 minut
Čas vaření - 25 minut
Porce - 2
Přísady
- 1 velká cibule nakrájená na tenké kroužky
- 1 ½ šálku cukety nastrouhanou na proužky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce teriyaki omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamových semínek
- ¼ lžičky mletého pepře
- sůl podle potřeby
Jak připravit
- Rozehřejte olivový olej na pánvi a opražte cibuli.
- Přidejte cuketu, sůl, pepř, teriyaki omáčku i sójovou omáčku. Vařte, dokud cukety nezměknou a nebudou uvařené.
- Pokud je třeba přidat sůl, jídlo přisolte. Nakonec posypte sezamovým semínkem.
4) Karamelizovaná cibule a červený mangold
Saláty patří mezi nejlepší volby, pokud chcete zhubnout. Nezatíží vás, udrží metabolismus v činnosti, podpoří trávení, zmobilizují metabolismus tuků.
Jak připravit karamelizovanou cibuli a červený mangold?
Čas přípravy - 5 minut
Čas vaření - 7 minut
Počet porcí - 2
Přísady
- 1 velká bílá cibule, nasekaná
- 1 šálek červeného mangoldu, nasekaného
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku sušených rajčat
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžička hnědého cukru
- 7-8 nakládaných oliv
- ½ lžičky chilli
- sůl
Jak připravit
- Dejte olivový olej, limetkovou šťávu, hnědý cukr, chilli a špetku soli do nádoby a řádně rozmixujte.
- Přidejte rajčata, červený mangold, olivy a sušená rajčata.
- Pokapejte dresinkem a můžete podávat.
Tyto 4 cibulové recepty u vás zaženou hlad a pomohou vám s hubnutím. Jak to ale cibule dělá? Jak funguje cibule na hubnutí?
Přínosy cibule pro hubnutí
Hlavní příčiny nadměrného přibírání jsou sedavý životní styl, nezdravé stravovací návyky, nedostatek pohybu, hormonální nerovnováha, zdravotní problémy, užívání léků a tak dále. Použití cibule je přirozený způsob jak snížit hmotnost a odstranit z těla nadbytečný tuk. Zvyšuje totiž metabolismus. Rychlost metabolismu je rychlost trávení potravy a její vstřebání do buněk. Pokud je tato rychlost kvůli nějakému problému ovlivněna, může vést k různým dalším zdravotním problémům. Cibule má antioxidanty, které pomáhají zabránit oxidačnímu poškození, zároveň urychlují metabolismus. Má i protizánětlivé vlastnosti, které brání přibývání na váze způsobenému zánětem. Cibule obsahuje i enzymy, které dokáží mobilizovat tuk. A nakonec, cibule brání vzniku inzulínové rezistence, a tím brání riziku vzniku cukrovky.
Kromě hubnutí je cibule dobrá pro celkové zdraví. Zde jsou některé z jejích zdravotních přínosů.
Přínosy cibule pro celkové zdraví
- Pomáhá snižovat cukr v krvi.
- Zlepšuje zdraví srdce.
- Pomáhá bojovat proti rakovině.
- Pomáhá posílit kosti.
- Podporuje trávicí trakt.
- Posiluje imunitní systém.
- Brání zánětem, alergiím a respiračním onemocněním.
- Zlepšuje zdraví očí.
- Slouží jako prevence tvorby krevních sraženin.
- Pomáhá při léčbě cholery.
- Zlepšuje paměť a funkce mozku.
- Slouží jako prevence problémů s pletí a s vlasy.
I přesto, že je cibule pro lidské zdraví velkým přínosem, po jejím zkonzumování dochází k některým ne právě lákavým účinkům. Je však snadné vyhnout se jim. Obzvlášť, pokud budete následovat níže uvedené tipy.
Jak se vyhnout nepříjemnostem po zkonzumování cibule?
Jak se zbavit cibulového dechu?
Po tom, co sníte syrovou cibuli, nebo jídlo, ve kterém je cibule skutečně mnoho, můžete mít v ústech štiplavý zápach. Abyste se ho zbavili, žvýkejte 2 až 3 mentolové listy nebo mentolovou žvýkačku. Můžete si také očistit zuby a použít ústní vodu, abyste zbavili cibulového dechu.
Proč byste neměli používat naklíčenou cibuli
Naklíčená cibule není nutričně natolik dobrá jako nenaklíčená cibule.
Jak zabránit slzení očí při krájení cibule?
Při krájení cibule si zapalte svíčku. Případně si nasaďte plavecké brýle, zabráníte výparům z cibule, aby se dostali k očím.
Jak se zbavit pachu cibule na rukou?
Ruce si řádně promněte suchou solí a potom omyjte. A zápach zmizí.