11 "dietních" potravin, z nichž místo zhubnutí, přiberete
Poslední úprava 25.01.2023Zdravá výživa je plná různých lží, mýtů a mylných představ. To, co považují lidé za pravdivé, je někdy úplně jinak. Zde je 11 "dietních" potravin, z nichž lidé ve skutečnosti tloustnou.
Obsah:
Snídaňové cereálie
Takzvané "zdravé" cereálie jsou pravděpodobně tou nejhorší potravou, kterou můžete začít den. Obvykle jsou plné cukru a rafinovaných sacharidů. Neexistuje snad jiná přísada, z níž by se více přibíralo.
Pokud si na snídani dáte takové zpracované, předpřipravené cereálie, váš krevní cukr vyletí vzhůru a stoupnou i hladiny inzulínu. Když o pár hodin hladiny cukru klesnou, bude tělo volat po další drobnosti bohaté na rafinované sacharidy. S hladinami cukru v krvi se dostanete na housenkovou dráhu, přesně tak, jak lidé na nízkosacharidových dietách.
Proto čtěte složení produktů. Většina snídaňových cereálií, přestože výrobci na obalu tvrdí, že jsou "nízkotučné" nebo "celozrnné", je obvykle samý cukr. Pokud jste ráno hladový, dejte si snídani, ale zvolte něco předem nezpracované. Něco, co obsahuje proteiny, například vajíčka a zeleninu. Pokud se vaše snídaně neobejdou bez cereálií, vyberte si takové, které neobsahují cukr nebo vysoce rafinované obilniny.
Většina komerčně vyráběných snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukru a rafinované sacharidy, z nichž se velmi tloustne a jsou extrémně nezdravé.
Nektar z agáve
Nektar nebo sirup z agáve se často prodává jako přírodní alternativa k cukru či kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Problém při agáve je ten, že není vůbec zdravé. Dokonce je ještě horší, než cukr.
Jedním z důvodů, proč je cukr tak nezdravý, je fakt, že obsahuje nadměrné množství jednoduchého cukru, fruktózy. No zatím, co cukr obsahuje 50% fruktózy, agáve jí obsahuje dokonce až 70-90%!
Samozřejmě, malé množství fruktózy z ovoce je v pořádku, ale konzumace přehnaného množství z přidaných cukrů může mít devastující vliv na metabolické zdraví. Velká množství fruktózy mohou způsobit inzulínovou odolnost a mohou chronicky zvýšit hladiny inzulínu, hormonu, který uchovává tuk. Fruktóza také zvyšuje hladiny triglyceridů, krevního cukru, může mít škodlivý vliv na cholesterol, abdominální obezitu a může způsobit milion dalších metabolických problémů.
Pokud si myslíte, že nahrazením cukru agáve uděláte vašemu tělu nějakou službu, zamyslete se znovu. Ve skutečnosti věci pouze zhoršujete. Namísto agáve použijte přírodní sladidla s nízkým obsahem fruktózy.
Agáve obsahuje dokonce více fruktózy, než cukr nebo kukuřičný sirup. Nadměrná konzumace fruktózy je úzce spjata s obezitou a všemi možnými druhy metabolických onemocnění.
Celozrnný chléb
Celozrnné výrobky jsou často doporučovány jako zdravá alternativa k rafinované pšenici. Inu, je to tak. Celozrnný výrobek je, když už nic jiného, tak menší zlo, než rafinovaná pšenice. No jedním z hlavních problémů, pokud jde o většinu celozrnných potravin je fakt, že ve skutečnosti nejsou vyráběny z celých zrn. Je to jen marketingový tah.
Téměř bez výjimky se zrna nejprve rozdrtí na velmi jemnou mouku, která je téměř stejně lehce stravitelná, jako rafinované zrna. A stejně tak vyžene krevní cukr do výšin.
Celozrnný chléb má glykemický index (to znamená, jak rychle potravina zvýší hladiny cukru v krvi) téměř stejně vysoký, jako tradiční bílý chléb.
Celozrnný chléb může obsahovat o něco více vlákniny a o něco více živin, ale ve skutečnosti to pro naše tělo není až takový rozdíl. Navíc, v pšenici se ve skutečnosti nenachází žádná živina (ať už v celé, nebo zpracované), kterou byste nemohli získat z jiné potraviny, a to dokonce ve větším množství. Existují nějaké zrna, které se zdají být zdravé, ale ne všichni lidé je dokáží tolerovat. Pšenice k nim každopádně nepatří.
Může vyvolat zdravotní problémy, hlavně u lidí citlivých na lepek.
Celozrnný chléb obvykle není vyroben z celých zrn. Krevní cukr vyžene vzhůru téměř stejně rychle, jako bílý chléb. Navíc může přispět k různým zdravotním problémům.
Müsli
Pokud je müsli vyráběno z nefalšovaných ingrediencí, může být jistě zdravé. Ale trpí na stejný problém, jako většina jiných "zdravých jídel". Když ho výrobci začnou vyrábět ve velkém, pozmění ho způsobem, který již zdravý není. Müsli obsahuje pár zdravých přísad, jako je oves a ořechy, ale pokud k tomu přidáte cukr a olej a sbalíte to do balení, které podporuje přejídání ... pak to už skutečně není zdravé.
Müsli je často vysoce zpracované a obsahuje přidaný cukr a olej. Je energeticky velmi husté a láká k přejídání.
Nízkotučný jogurt
Jogurt se považuje za zdravé jídlo, a také jím je. No problém je, že mnoho jogurtů v obchodě je nízkotučných. Přitom jde o vysoce zpracovaný odpad.
Když výrobci potravin z jídla odstraní tuk, chutná to hrozně. Proto následně přidávají kopec jiných věcí, aby nedostatek tuku kompenzovali. V případě jogurtu přidávají většinou cukr, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, případně nějaký druh umělého sladidla.
Nasycený tuk je ve skutečnosti neškodný. Takže z nízkotučného jogurtu tu dobrou věc odstranili proto, aby ji mohli nahradit něčím, co je mnohem, mnohem horší. Neexistuje také žádný důkaz, že by tuk z mléčných výrobků přispíval k obezitě.
Takže, jezte skutečný jogurt s kompletním obsahem tuku. A nízkotučnému jogurtu se vyhýbejte jako moru.
Nízkotučný jogurt je jogurt, ze kterého odstranili ty dobré věci (nasycený tuk) a nahradily ho něčím mnohem horším, cukrem.
Komerční dresinky na saláty
Zelenina je velmi zdravá. Je plná živin, antioxidantů, rozpustné vlákniny a různých jiných dobrých věcí. Právě proto jsou saláty obvykle velmi zdravé jídlo. Mnoho lidí ale nemá v oblibě nevýraznou chuť zeleniny, takže si do salátu přidává dresink.
Problémem většiny komerčních dresinků je to, že je v nich kopec nevhodných přísad, jako například sojový olej nebo vysokofruktózový kukuřičný sirup. Mnohem lepší je, pokud si vyrobíte vlastní dresink. Cosi s extra panenským olivovým olejem, octem a nějakým kořením. Je to mnohem zdravější alternativa.
Obvykle jsou salátové dresinky vysokokalorické. A je snadné sníst z nich velmi mnoho. To pak může být při hubnutí problém.
Většina komerčních salátových dresinků obsahuje nezdravé přísady, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a olej ze sóji. Je mnohem lepší, pokud si uděláte vlastní dresink.
Ovocné džusy
Ovocný džus je často považován za zdravý. Vždyť je z ovoce, že? Inu, ne vždy. Někdy je "ovocný džus" ve skutečnosti pouze cukrová voda s ovocnou příchutí.
Nemusí se v něm dokonce nacházet žádné ovoce. Může jít jen o vodu, cukr a nějaké chemikálie, které chutnají jako ovoce. A i v případě, že dostanete skutečný, 100% ovocný džus, neměli byste ho pít. Alespoň ne příliš. Problém při ovocném džusu je, že z ovoce jsou předtím odstraněny všechny dobré věci.
Celé ovoce sice obsahuje nějaký cukr, ale je navázaný na vláknité buněčné stěny, které zpomalují propouštění cukru do krevního oběhu. Ovocný džus je ale jiný, neobsahuje žádnou vlákninu. Nemusíte nic pěkně pomalu rozžvýkat. Nic vám nebrání, abyste ve vteřině vypili obrovské množství cukru. Jeden pohár pomerančového džusu obsahuje téměř tolik cukru, jak dva celé pomeranče.
Obsah cukru v ovocném džusu je ve skutečnosti velmi podobný slazeným nápojům jako je coca cola.
Takže, jezte raději celé ovoce. A pokud chcete zhubnout, vyhněte se ovocnému džusu.
Ovocný džus obsahuje velké množství cukru, ale žádnou vlákninu. Je velmi snadné z ovocného džusu zkonzumovat velké množství cukru.
Dietní nealkoholické nápoje
Jednou z nejlehčích změn, které lidé udělají, je nahrazení cukrem slazených nápojů dietními nápoji. Je to efektivní způsob, jak ve své dietě zredukovat obsah cukru i kalorií.
Ale ... Lidé, kteří nahradí slazené sycené nápoje dietními nápoji, neváží méně. Důvodem může být to, že umělá sladidla u lidí stimulují apetit. I přesto, že sladidla samotné jsou bez kalorií, mohou vás nutit jíst více jiných jídel. Jednoduše řečeno, mnoho lidí by mohlo zhubnout, pokud bude pít dietní nápoje, ale musí změnit i jiné své stravovací návyky.
Tak, jako skoro všude, i toto závisí na jednotlivci. Samo o sobě, jen přepnout na dietní nápoj nemusí stačit. Dokonce to hubnutí u někoho může zhoršit.
Uměle přislazované nápoje neobsahují ani cukr, ani kalorie. Avšak mohou stimulovat apetit.
"Organické" zpracované potraviny
Organické potraviny jsou vynikající, ale zpracované potraviny ne. Pokud se podíváte na seznam přísad, který je na mnoha takových organických, "zdravých" náhradách za tyčinky, krekry a sušenky ... tak uvidíte, že se od jiných zpracovaných potravin až tak moc neliší. Samozřejmě, mohou obsahovat organický třtinový cukr namísto tradičního cukru, ale organický cukr je téměř tak špatný, jako obyčejný cukr. Vaše játra rozdíl vůbec nepoznají.
Proto jezte celé potraviny bez přísad (klidně organické, pokud si to můžete dovolit), ale vyvarujte se organickým zpracovaným potravinám.
Přesto, že organické celé potraviny jsou zdravé, mnohé organické, ale následně zpracované potraviny, obsahují nezdravé přísady, jako je například cukr.
Ovocné směsi
Ovocné směsi většinou obsahují sušené ovoce, ořechy a burské oříšky, někdy i čokoládu a zrna. Je to energeticky velmi hutný snack. V sušeném ovoci je velmi mnoho koncentrovaného cukru a ořechy jsou plné tuku. Z tohoto důvodu jsou vynikající, pokud potřebujete hodně energie, například na túře. Dnes ale většina lidí nedostatkem energie vůbec netrpí.
Ovocné směsi obsahují hodně sacharidů a tuku zároveň, což je hrozná kombinace, pokud se snažíte snížit svou hmotnost. Pokud jich však najednou nesníte příliš, je to v pořádku.
Ovocné směsi jsou energeticky velmi hutné a jsou vynikajícím občerstvením pro ty, kdo potřebuje energii. Mají ale vysoký obsah jako sacharidů, tak tuku, což je špatná kombinace v případě, že chcete zhubnout.
Bezlepková nezdravá jídla
Bezlepková strava je dnes velmi populární. Výrobci potravin se chopili své šance a na trh přinesly různé druhy bezlepkových produktů. Problémem je, že jsou obvykle stejně nevhodné, jako jejich protějšky s obsahem lepku. Tato jídla se obvykle dělají z vysoce rafinovaných uhlohydrátů, cukru a různých chemikálií. Pokud chcete omezit příjem lepku, volte takové potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. Ne zpracované bezlepkové potraviny.
Nezdravé jídlo s nálepkou "bez lepku" je stále jen nezdravé jídlo.