Kataláza v ovoci a zelenině proti šedivění vlasů
Poslední úprava 04.04.2023Katalaza je protein nacházející se v buňkách všech organizmů, který mění peroxid vodíku na vodu a kyslík. Tělo sice produkuje katalázu, ale její množství s přibývajícím věkem klesají. Následkem je rozvinutí onemocnění jako je rakovina a stavů jako šedivění vlasů. Naštěstí kataláza se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny a to v dostatečně vysokém množství na to, aby proměnila toxické oxidanty na látky, které jsou pro tělo užitečné.
Pšeničné listy a pšeničné klíčky
Klíčky pšenice a ječmene obsahují vysoké množství antioxidantů včetně katalázy. Lucerna (jetel), růžičková kapusta a mladé výhonky tmavě zelených rostlin obsahují podstatně větší množství katalázy, než ty starší. Pro co nejlepší účinek jsou vhodné čerstvé, syrové, organicky pěstované rostlinné potraviny. Vysoká teplota a zpracování výrobci potravin či dlouhá doba skladování oslabuje a ničí enzymy katalázy. Takže proti šedivění vlasů moc nepomohou.
Zelenina
Několik druhy zeleniny obsahují dostatečné množství enzymů katalázy k tomu, aby bylo zdraví člověka zachováno. Pórek, cibule, brokolice, pastinák, cuketa, špenát, kapusta, ředkvičky, mrkev, červená paprika, kedlubny, okurky, celer a červené zelí jsou bohaté na katalázu. Například taková cuketa jí již obsahuje méně. Brambory jsou levným, univerzálním zdrojem katalázy. Sladké brambory jsou dokonce považovány za nejvýživnější zeleninu. Avokádo patří mezi jeden z nejbohatších zdrojů katalázy, ale obsahují i hodně tuku.
Ovoce
Katalázu obsahuje každé ovoce. Některé více a některé méně. Kiwi, broskve, třešně, meruňky, banány, meloun a ananas mají vysoké množství katalázy. Naopak jablka a hrozny obsahují nižší množství. Přestože je kataláza jeden z nejodolnějších enzymů proti teplu, vaření snižuje aktivitu enzymu. Takže konzumace syrového ovoce poskytuje vyšší množství katalázy.
Výživové doplňky
Ačkoli přirozené, nezpracované a tepelně neupravené potraviny jsou nejlepším zdrojem antioxidačních enzymů, katalázu lze získat i z výživových doplňků. Problém s katalázovými doplňky stravy je ten, že jsou mnohdy strávené ještě předtím, než mohou dosáhnout tkáně a rozštěpit molekuly vodíku. Výživové doplňky účinkují nejlépe tehdy, když se zkombinují z různých enzymů. Vitaminy nebo výživové doplňky vyrobené z celých nezpracovaných potravin, které obsahují mangan, měď, zinek a selen mohou poskytnout tělu potřebné složky, aby mohlo následně tělo tvořit více katalázy a bojovat proti šedivění vlasů.