Domů / / Závislost na cukru - proč vzni...

Závislost na cukru - proč vzniká a jak se jí zbavit?

Poslední úprava 02.06.2023
Sdílet článek

Ať děláte cokoliv, nedokážete utlumit chuť na sladké. Dezert si dáte vždy, i když vás hlavní jídlo zasytilo. Čas na nějakou drobnost si najdete vždy. A je to výborné omluva pro cosi sladké. Pokud se v tomto popisu vidíte, pravděpodobně i u vás jde o závislost na cukru.

Taková závislost na cukru je jako každý jiný nesprávný a nezdravý vztah. Pravděpodobně jste si vědom, že to není dobré, ale nedokážete prostě vstát a odkráčet. Možná nedokážete samy sebe přesvědčit, že se musíte cukru vzdát. Čtěte dál a snad se vám podaří svůj vztah k cukru přehodnotit.

Podívejme se na různé druhy cukrů. Na to, proč jste tak hluboce přesvědčen, že cukr ve svém životě potřebujete. A co je nejdůležitější, jak můžete porazit závislost na cukru jednou provždy. Zaměňte špatné návyky za ty dobré.

Kolik druhů cukru vlastně skutečně existuje?

Lidé si většinou nejsou dobře vědomi, jaký je rozdíl mezi sacharidy (které se ve starším názvosloví označují jako uhlohydráty) a cukrem. Takže si to zjednodušme. Cukr je sacharid. Sacharidy jsou to, co známe jako makroživiny (spolu s proteiny a tuky). Sacharidy získáváte z jídla, které konzumujete. Pokud jednou sníte sacharidy, rozštěpí je tělo na energii, na molekulu nazývanou glukóza. Pojem hladiny glukózy v krvi, nebo cukru v krvi označuje, kolik glukózy se po strávení potravy nachází ve vaší krvi.

Co věci ještě více komplikuje je fakt, že existuje několik druhů sacharidů. Různé typy sacharidů se v těle různé chovají. Způsob, jakým jsou tráveny, je zcela odlišný. Proto nejsou všechny sacharidy špatné. Ale na druhou stranu, ani dobré.

Řekněme si o různých typech uhlohydrátů (sacharidů), i o tom, jak je tělo štěpí.

Cukr

Pokud vidíte na štítku výživných hodnot označení "cukr", vztahuje se to na druh sacharidu. Je známý jako jednoduché cukry nebo jednoduché sacharidy. Jsou složené z jedné nebo dvou molekul cukru, což je činí velmi snadno stravitelnými. Vaše tělo stráví jednoduché sacharidy rychle, ty uvolňují velká množství glukózy do krevního oběhu. Tato záplava glukózy způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Nakonec začne u zdravých jedinců působit inzulín a hladina cukru v krvi začne klesat. Ovoce a zelenina, stejně jako rafinované zrna, zpracované potraviny a sladkosti, tyto všechny obsahují jednoduché cukry. Ne všechny jednoduché cukry jsou pro vás špatné. Mnohé jsou však považovány za škodlivé.

Vláknina

Vláknina se označuje jako komplexní sacharidy. Je tvořena mnohými molekulami cukru, takže se hůře štěpí. Tělo ji tráví velmi pomalu, proto je i nárůst glukózy v krvi mnohem nižší. Takto dochází k mnohem mírnějšímu nárůstu krevního cukru. A právě to je jedním z důvodů, proč jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny tak zdravé. Jde o typ sacharidu, který se nachází v ovoci, zelenině, bobech, mléčných výrobcích a obilninách. Čím je v potravině vyšší obsah vlákniny, tím je pro vás lepší. Záleží však také od jejích nutričních výhod, tedy obsažených vitamínů a minerálů.

Škrob

Stejně jako vláknina, i škrob je komplexní sacharid, který uvolňuje glukózu do krevního oběhu pomalu. Škrob se nachází v mnoha druzích zeleniny a obilovin, též ve fazolích, chlebu a cereáliích. Škrob není špatný, pokud se nachází v potravině, která je velmi výživná. Nicméně tak, jako jednoduché cukry, pokud se nachází v jinak nezdravých jídlech, neudělá vám velmi dobře.

Co je to přidaný cukr?

Někdy výrobci potravin vezmou cukr ze zdravých potravin a přidají je do potravin, které zpracovávají. Takto se z něj stane přidaný cukr. Přidané cukry obsahují všechny jednoduché cukry nacházející se v ovoci a zelenině a mnoha jiných zdravých potravinách. Ale bez ostatních výživných látek, které se v těchto zdravých potravinách také nacházejí. Právě proto jsou potraviny s přidanými cukry, tedy vše od bonbonů přes koláčky a sušenky, sirupy a slazené nápoje, pro vás špatné. Jsou velmi sladké, ale téměř s žádnou nutriční hodnotou.

Když budeme v dalším textu hovořit o cukru, myslíme přidané cukry, vysoce zpracované chemické látky, které se přirozeně v potravinách nevyskytují. Nemusíte se bát potravin, které obsahují cukr přirozeně. V rozumných množstvích obvykle nezpůsobují škody, jako je tomu u zpracovaných cukrů.

Závislost na cukru - proč nemůžete přestat jíst cukr?

Pokud máte podezření, že jste závislý na cukru, s největší pravděpodobností vyhledáváte jídla s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a extrémně nízkým množstvím ostatních živin. Některé z jídel po celém světě, na které vzniká největší závislost, jsou plné přidaných cukrů a jiných umělých přísad. Vysvětlení, proč se tak jednoduše namotáte na cukr, je složité. Pokud ale chápete princip závislosti od jakékoli látky nebo činnosti, jde i tady o podobný princip.

Jak funguje závislost

Různé části mozku komunikují prostřednictvím neurotransmiterů, které putují mezi neurony a přenášejí různé zprávy. Mnohé léky a drogy do tohoto procesu zasahují, kompletně překrývají normální komunikační systémy mozku. Někdy to vyústí do stimulace pocitů radosti a rozkoše. Pokud droga zaplavuje mozek dopaminem, míní mozek, že jste zkonzumovali něco hezkého. A mozek chce více z této dobré věci. Takže po ní začnete toužit ještě víc, i když to vlastně nechcete.

Toto je extrémně zjednodušené vysvětlení, jaký nepořádek vám mohou drogy v hlavě způsobit. Ale stačí to na pochopení toho, proč je konzumace přílišného množství cukru tak nebezpečná.

Mozek a závislost na cukru

Závislost na cukru se od závislostí na jiných látkách moc neliší. Ačkoli samotný cukr není droga v tradičním slova smyslu, může tak působit. Drogy mohou v podstatě stimulovat nadměrnou produkci dopaminu, díky čemuž se váš mozek cítí dobře. Konzumace přílišného množství cukru také zvyšuje hladiny dopaminu v mozku. Pokud to přeháníte s cukrem, děje se vlastně totéž jako když užíváte drogy.

Zatím bez hodnocení

Čtěte víc