8 věcí, které se stanou, když přestanete jíst sacharidy
Poslední úprava 18.01.2023Šílenství kolem diet s nízkým obsahem sacharidů bylo velké. Mít v jídelníčku chléb vyšlo z módy. Těstoviny byly přeceňované. A dietující experimentovali, jak hluboko mohou zkřesat příjem sacharidů. Není však zrno jako zrno. Takže pokud vyřadíte rafinovaná zrna, celá zrna, nebo sacharidy obecně, účinky se mohou značně lišit. Podívejme se na širokou řadu věcí, které se stanou, pokud se zbavíte chleba a pečiva.
Obsah:
Přijdete o váhu z vody
První věc, kterou si všimnete po snížení příjmu sacharidů je fakt, že vaše váha rychle, přímo magicky klesá. Není to však tuk, o co přicházíte. Je to voda. Když jsou sacharidy v těle uskladněné ve formě glykogenu, uchovává každý gram uhlovodanů troj až čtyřnásobek své váhy ve formě vody. Takže, když okrešete příjem sacharidů a začnete využívat své zásoby glykogenů, ztratíte podstatné množství své váhy pocházející z vody.
Dostanete nízkosacharidovou chřipku
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro mozek. Když se člověk rozhodne okřesat příjem sacharidů, běží mozek "na výpary", hlavně když se sníží zásoby glykogenu a zůstanou zdecimované. V případě, že se mine veškerý glykogen, začne tělo rozkládat tuky a mine malé uhlíkové fragmenty nazývané ketony. Výsledek: ztížené dýchání, sucho v ústech, únava, slabost, závratě, nespavost, nevolnost a zastřený mozek. V podstatě se cítíte, jako byste měli chřipku. Tělo se možná adaptuje na chod na ketonech, takže se nebudete cítit až tak špatně. No ketony nejsou palivem, které by vaše tělo preferovalo.
Vaše chutě budou na ústupu
Rafinované sacharidy jsou nechvalně známé tím, že hladiny cukru v krvi nejdříve vyženou do obrovských výšek a pak je nechají rychle padnout dolů. Tato housenkovou dráha aktivuje centra závislosti v mozku, což vede k probuzení dalších chutí na mlsání. Zaměřte se na celozrnné potraviny bohaté na vlákninu. Ty dokáží udržet hladiny krevního cukru vyrovnané a zabránit jeho poklesu, čímž zabráníte zbytečnému vyjídání.
Riziko srdeční choroby nebo cukrovky se zvýší, nebo sníží
To, jaký typ zrn vyloučíte, dělá v tomto případě velký rozdíl. Rafinované uhlohydráty nastartují tělesné hladiny mastných kyselin (nazývaných kyselina palmitolejová), což zvyšuje riziko onemocnění srdce a diabetu typu 2. Naopak, celá zrna dokáží zlepšit hladiny krevního cholesterolu a snížit riziko srdečních chorob, mrtvice, obezity a diabetu typu 2. Volba je tedy jasná.
Vaše hladiny energie klesnou
Celá zrna jsou vynikajícím zdrojem železa, hořčíku a B vitamínů. Jsou to všechno látky, které jsou na udržení energie velmi důležité. Mnoho lidí je i za normálních okolností s hořčíkem v deficitu. Plus, přestože jsou uhlohydráty zdrojem paliva, které lidské tělo preferuje, bez zdravých celkových zásob se zpomalují všechny buňky.
Nebudete mít pravidelnou stolici
Celozrnné výrobky jsou hlavním hráčem, pokud jde o to, kolik vlákniny získáte. Vláknina, nestravitelná část rostlin, tedy i zrn, nejenže pomáhá stabilizovat hladiny krevního cukru, snižuje riziko obezity a chronických onemocnění, ale také udržuje pravidelnost, pokud jde o návštěvu toalety.
Budete skutečně náladový
A to nejen proto, že všechny vaše sendviče budou sestávat pouze ze salátových listů. Sacharidy, ať už celé nebo rafinované, zvyšují hladiny serotoninu v mozku, což je neurotransmiter pro dobrý pocit. Takže, když se zbavíte zdravých sacharidů v podobě celých zrn, zhoršíte si zároveň i vaše mentální zdraví.
Utrpí i vaše tréninky
Sacharidy jsou primární zdroje energie pro tělo. Dodávají palivo při všech pohybových aktivitách, ať už jde o trénink pro vytrvalost nebo odolnost. Zkřesejte uhlohydráty a vaše schopnost vyprodukovat sílu a energii poklesne. A čím slabší bude vaše pohybová aktivita, tím slabší budou vaše výsledky.