Co jsou antioxidanty a proč je potřebujeme?
Poslední úprava 22.10.2021Koncepce boje proti oxidačnímu stresu pomocí antioxidantů je v současnosti velmi populární. Vypadá to tak, jakoby všude, kam se jen podíváte, byla reklama na nějakou superpotravinu nebo kosmetiku bohatou na antioxidanty. Co to ale ve skutečnosti znamená? Co jsou antioxidanty?
Obsah:
Co jsou volné radikály?
Volný radikál je ve své podstatě atom, který má jeden elektron navíc. Má záporný náboj, chce však být neutrální a vyvážený, proto ukradne elektron z vyváženého atomu. Čím vlastně vytvoří nový volný radikál. Takto dochází k řetězové reakci chemických změn v těle. A pokud je těchto změn příliš, mohou způsobit skutečné škody.
Poškození volnými radikály, označované a známé i jako oxidační stres, vzniká tehdy, pokud je v těle více reakcí volných radikálů než antioxidační aktivity. Spojuje se s některými závažnými onemocněními jako je rakovina, zánětlivá onemocnění (včetně některých forem artritidy a respiračních chorob), hypertenze, získaná imunitní nedostatečnost a mnoho dalších nepříjemných věcí.
Stejně jako u mnoha jiných věcí, ani zde to není pouze černé nebo bílé. Naše těla fungují díky neustálým chemickým reakcím a některé z nich tvoří i volné radikály uvnitř našich těl. Jde například o štěpení cukrů trávicími enzymy nebo díky pravidelnému cvičení. A tyto látky jsou pro naše přežití nezbytné. Některé vystavování se volným radikálům ale pochází ze zdrojů, které nejsou až tak úžasné.
Nikdo vám neřekne, abyste vynechávaly nebo nepodstoupily potřebnou léčbu. Mnohé léky a léčebné procedury (jako radioterapie) však zvyšují oxidaci a oxidační stres v těle.
Je mnoho běžných způsobů, kdy jsme vystavováni volným radikálům. A právě tím bychom se měli vyhýbat. Cigaretový kouř, alkohol, průmyslové chemikálie nebo rozpouštědla (včetně pesticidů, herbicidů a čisticích prostředků pro domácnost), znečištění z životního prostředí a zpracované potravinářské výrobky a potraviny.
Nemusíte hned přestat pít a kouřit, začít doma vše mýt octem, ani kupovat čističku vzduchu, nebo jíst pouze organické potraviny s vysokým obsahem antioxidantů. Každé z nich je ale skutečně dobrým řešením, jak omezit vystavování se volným radikálům.
Co jsou antioxidanty?
V srozumitelné řeči jsou antioxidanty něco, co dodává elektrony volným radikálům, aby tyto nepoškozovaly jiné buňky. V podstatě vytvářejí nárazník mezi tělem a nebezpečnými volnými radikály. Antioxidanty jsou jakýsi martyri, obětovali se za oxidaci, abychom my mohli žít co nejzdravěji. Možná to bude někomu znít příliš dramaticky, ale je to dost přesné.
Vzpomeňte si na oxidační stres a jeho řetězovou reakci. Volný radikál ukradne elektron z neutrálního atomu, chemické složení atomu se mění, začíná se proces a vzniká nový volný radikál. Tento nový volný radikál má novou důležitou misi - vytvořit další volný radikál.
Antioxidanty pročišťují tělo. Hledají místa, na kterých probíhá aktivní řetězová reakce s volnými radikály a řetězec přeruší. Tím ukončí cyklus poškození. Nejúčinnějším antioxidantem, který známe pro tento typ aktivity, je vitamin C.
Přestože se toto poškození děje na subatomární úrovni, může změnit chemické složení našich těl. Antioxidanty pomáhají revitalizovat naši přirozenou schopnost léčit se a odstraňovat zoxidované buňky, které již nejsou pro naše těla užitečné.
Odkud získáte antioxidanty
Naštěstí pro nás jsou přírodní antioxidanty stejně snadno dostupné jako volné radikály. Každý orgán, který máme, bojuje proti oxidaci vlastním způsobem. Proto potřebujeme mnoho různých antioxidantů. Tvoříme je přirozeně v buňkách a získáváme je prostřednictvím stravy.
Možná se ptáte, proč by mělo být důležité, kolik antioxidantů sníte, pokud si na boj proti volným radikálům tvoří tělo antioxidanty samo. Jednoduše proto, že některé z těch nejlepších netvoříme. Vitamin C je nejlepší obranou proti řetězové reakci radikálů. Ale člověk ho nedokáže vytvořit. Jsme vystavování většímu množství znečištění, jíme více zpracovaných jídel, používáme produkty s více chemickými přísadami, jsme vystaveni více environmentálním stresorům, než kdykoliv předtím. Bez uvědomělého přísunu a podpory tělesných funkcí, byli bychom všichni oxidativním stresem otrávení. Zajistit, že máme vhodný příjem vitaminů a minerálů z vyvážené stravy s antioxidačními vlastnostmi, je nejlepší způsob, jak podpořit zdravé fungování těla.
Volte jídla s antioxidanty
Znáte hodnoty ORAC? Určují schopnost dané potraviny neutralizovat vliv volných radikálů, také čas, po který si dokáže tuto schopnost zachovat. ORAC skóre, tedy antioxidační kapacita různých potravin a doplňků je vlastně seznam potravin s přiděleným skóre. Čím vyšší je dané číslo, tím je i antioxidační kapacita lepší. Pokud jde o antioxidační výživové doplňky, je spíše lépe přizpůsobit stravu tak, abyste zvýšili svůj antioxidační příjem. Nadbytečné užívání doplňků může být pro vaše tělo skutečně nebezpečné. Ty nejlepší antioxidanty jsou v podstatě velmi citlivé, jsou totiž chemicky reaktivní. Pokud je tedy antioxidační doplněk vyrobený při velkém teple, vystaven kyslíku nebo je starý, je možné, že bude vlastně zbytečný.
Nemusíte kontrolovat skóre vždy, když jíte. Pokud jste ale zvědaví, jak jsou na tom vaše oblíbená jídla, můžete si je vyhledat.
Existuje několik obecných pravidel, které je třeba dodržovat, pokud chcete udělat změny ve svém stravování a zaměřit se na potravinové zdroje bohaté na vysoký obsah antioxidantů.
Jezte nezpracované potraviny v přírodním stavu
Zpracované potraviny jsou na ORAC stupnici nízko. Vytvářejí více volných radikálů, než při samotném rozkladu. Ovoce a zelenina jsou klíčové, pokud jde o vitamíny a minerály, které potřebujete dostat do jídla bohatého na obsah antioxidantů.
Vařte při nižší teplotě
Ano, bude to trvat o něco déle, pokud si ale všechno jídlo vysmažíte, oxidujete si ho, takže obsah antioxidantů je pryč.
Jezte organické potraviny
Potraviny, při kterých pěstování byly použity pesticidy, mohou způsobit řadu problémů. Přestože jsou pesticidy v malém množství pro naše těla bezpečné, vytvářejí v našich tělech volné radikály. Nezapomínejte, že většina pesticidů je rozpustná v tuku, pokud si tedy ukládáte tyto enzymy ve svých tukových buňkách a tyto buňky pak použijete později na vytvoření energie, schováváte si do zásoby i oxidační stres.
Jezte podle barev duhy
Ovoce a zelenina má různé barvy podle různého chemického složení. Pokud budete jíst z každé barvy, získáte vitamíny a minerály, které do oxidačního boje potřebujete. Betakaroten (prekurzor vitamínu A) dává oranžovou barvu mrkve. Anthokyanin je zodpovědný za zářivě červené až fialové barvy bobulovin. Kromě toho, že jsou krásné, jsou tyto barvy přírodním způsobem označení, že jde o ovoce či zeleninu s vysokým obsahem antioxidantů.
Potraviny bohaté na antioxidanty mají všechny možné chutě. Udělejte si tedy svůj průzkum, po čem běžně saháte a zkuste přidat náhradu bohatou na antioxidanty. Na začátek nabízíme seznam vynikajících potravin a pochutin, které lze snadno sehnat a na ORAC škále mají vysoké skóre:
- rozmarýn
- máta
- baobab prášek
- kurkuma
- bobule goji
- skořice
- tmavá čokoláda
- vlašské ořechy
- borůvky
- rozinky
- chia semínka
- artyčoky
- brusinky
- maliny
- zelený čaj
- káva
Seznam je dlouhý a obsahuje různé koření, štiplavou zeleninu, kyselé i sladké ovoce. Začít konzumovat antioxidanty je velmi jednoduché. Stačí například přidat trochu rozmarýnu do špaget. Případně skořici, chia semínka nebo borůvky do ranní ovesné kaše. Pokud se na to podíváte takhle, není to vlastně žádná velká změna. Jen uděláte pár vylepšení. Chutná to výborně a získáte množství přírodních antioxidantů.