5 nejlepších druhů letního ovoce na hubnutí
Poslední úprava 28.12.2022Léto, období dovolených a odpočinku, opalování a nekonečných posezení při západu slunce. A navzdory všem těm drinkům a dovolenkovým lákadlům je právě léto tím správným ročním obdobím, kdy se vám může podařit mnohem jednodušeji hubnout. Ptáte se proč?
Někdy stačí vyměnit pár kornoutů zmrzliny za ovoce. Ovoce je samozřejmě od přírody sladké. Obsahuje také nejvíce výživných látek, výborně chutná a během sezóny není ani příliš drahé. Nejlepšími druhy ovoce pro účely hubnutí jsou ty, které vás na jednu stranu zasytí a na druhou stranu nedonutí snižovat počet přijatých kalorií. Proto byste se měli poohlédnout po ovoci, které obsahuje pouze minimální množství kalorií na jednu porci. Ovoce podporující úbytek hmotnosti by mělo zároveň obsahovat velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Díky tomu můžete podpořit rychlejší metabolismus. Nahlédněte do seznamu pěti letních druhů ovoce, které vás nabijí živinami, ale vaše tělo zůstane beze změn.
Letní ovoce na hubnutí
Jahody
Jahody jsou tím ovocem, které lidé snažící se zhubnout jedí nejčastěji. Je v nich sbalené značné množství živin, na druhou stranu však jen velmi málo kalorií. Jeden šálek jahod má přibližně pouze 50 kalorií. Dodá vám však až 3 gramy vlákniny, což značí více než 12% denní potřeby vlákniny. Vysoký obsah vlákniny dělá z jahod velmi syté jídlo. Pokud si dáte jen pár jahod, zasytíte žaludek na dlouhou dobu. Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, draslíku a manganu. Tyto živiny dokáží pomoci zvýšit rychlost metabolismu. To znamená, že je vaše tělo při spalování kalorií mnohem efektivnější.
Maliny
Maliny mají dokonce ještě vyšší obsah vlákniny na porci, než jahody. Vlastně jsou na vrcholu seznamu ovoce, pokud jde o množství konzumní vlákniny, a to až osm gramů na šálek. Pokud si do jogurtu nebo salátu dáte za hrst malin, vynikajícím způsobem potlačíte apetit a zabráníte přejídání. Maliny obsahují pouze malé množství kalorií. Jeden šálek vám dodá přibližně 64 kalorií, ale současně velmi významné množství vitaminu C, vitaminu K, hořčíku a množství jiných vitamínů a minerálů.
Pomeranče
Pokud si místo pomerančového džusu raději oloupete čerstvý pomeranč, uberete tím významné množství kalorií ze svého denního přídělu. Pomeranče jsou sladké, šťavnaté a masité. Pokud si dáte samotný pomeranč, poskytnete tělu hydrataci, ale žádný cukr navíc. Čerstvé pomeranče vám poskytnou vlákninu, která se v džusu nenachází. Každý měsíček pomeranče znamená 85 kalorií a 5 gramů konzumní vlákniny. Pomeranče jsou nutričně velmi hutné a husté. Obsahují velké množství vitaminu C, thiaminu a kyseliny listové. Všechny tyto látky významně podporují a urychlují metabolismus.
Papája
Papáju lze jíst za syrova nebo vařenou. Je masitá se sladkou chutí koláče a dokáže skvěle doplnit jogurt. Šálek papáji obsahuje pouze přibližně 55 kalorií, a současně 3 gramy vlákniny. Papáji obsahují velké množství vitaminu A a vitaminu C, kyseliny listové i draslíku. Toto ovoce obsahuje také papain, jedinečný přírodní enzym. Tento enzym může pomoci podpořit rychlejší přesun jídla přes žaludek. Tím se z papáji stává významná pomůcka na hubnutí.
Ananasový meloun (cantaloupe)
Ananasové (cantaloupe) melouny jsou velmi zasycující. Šálek tohoto melounu má pouze přibližně 60 kalorií. Je to dost na to, abyste byli dlouho sytý. Cantaloupe jsou nutričně husté, se spoustou esenciálních vitamínů a minerálů, zvláště bohaté jsou na vitamin A, vitamin C a draslík. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, niacinu, kyseliny listové, vitaminu B6 a cholinu. Právě ony pomáhají zachovat si chladnou hlavu a zabránit stresovému jedení.
Proč je hubnutí v létě jednoduchší?
Pěkné počasí přímo vybízí k aktivitě
Jaro a léto jsou roční období, kdy se lidé hýbou nejvíce. Na podzim a v zimě se spíše ohřívají u šálku horkého čaje. Vyměňte tělocvičnu za přírodu a nechte se unášet létem. Je dokonce vědecky dokázáno, že lidé, kteří alespoň někdy cvičí venku, jsou mnohem aktivnější než takzvaní "indooroví sportovci".
V létě jsme méně náchylní na špatnou náladu
Zima je tmavá a ponurá. Lidé si ji často spojují s obdobím depresí. Během zimy se více přejídají, mnohé trápí Vánoce. A celkově si člověk dopřeje mnohem více sladkého v zimě než v létě, takže hubnout přes zimu je těžší.
Horké počasí potlačuje chuť na jídlo
Ano, zmrzlina je neoficiální letní stravou. Nájezdy na ledničku jsou však v teplejších měsících méně časté. Proč? Teplo tlumí apetit. Lidé, kteří se zdržují a pracují v teplém prostředí (cca 30 ° C) mají menší chuť k jídlu, než lidé v chladnějších podmínkách (cca 10 ° C). To znamená, že horko snižuje chuť k jídlu, i když jste právě absolvovali svůj pravidelný trénink. A nepřímo nám tak pomáhá hubnout.
V létě vystavujeme těla na odiv
Některé ženy se bikin přímo hrozí. Skočit do plavek a dokonce se v nich ukázat na koupališti nebo na pláži, to je pro mnohé velmi silná motivace na hubnutí. Ale to je jasné asi každému.
Obsah vody
Čerstvé bobulovité ovoce, od borůvek až po maliny, ostružiny a jahody, mají vysoký obsah vody. Většina ovoce a zeleniny obsahuje velké množství vody, které tvoří váhu, objem a šťavnatost, ale přitom nepřidává žádné kalorie. Potraviny s vysokým obsahem vody mohou podstatně přispět k pocitu plnosti po jídle. Podle jednoho výzkumu, konzumace jídel, které byly připraveny s přidáním většího množství vody, významně zvýší pocit plnosti a sníží množství snědených kalorií. Pokud s jídlem vypijete sklenici vody, ale v samotném jídle není přidána žádná voda navíc, nemá to žádný vliv na pocit plnosti nebo množství zkonzumovaných kalorií.
Obsah vlákniny
Bobule jsou také plné vláknin, přibližně čtyři gramy na půl šálku ostružin a malin a dva gramy na půl šálku borůvek, brusinek a jahod. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají nabrat objem, ale také utlumí trávení, protože vlákniny potřebuje na strávení delší dobu. Pomohou vám tak cítit se déle plný, při relativně nízkém množství zkonzumovaných kalorií. Výzkum naznačuje, že konzumace celých plodů ovoce, spolu s jejich přirozenou vlákninou, vyvolá větší pocit sytosti, než konzumace ovocného pyré nebo ovocné šťávy.
Nutriční hladiny
Bobule obsahují velké množství antioxidantů, přírodních složek v potravinách, které bojují s oxidací, přirozeným procesem spojovaným s rakovinou, nemocemi srdce a stárnutím, během kterého může dojít k poškození buněk. Některé bobulovité plody - černé maliny, červené maliny, ostružiny a jahody - jsou superantioxidanty s vysokými hodnotami ORAC, tedy absorpční kapacitou kyslíkových radikálů. Všechny tmavě zbarvené bobule také obsahují mnoho kyseliny elagové, která dokáže zničit některé rakovinné buňky. V neposlední řadě obsahují bobulovité plody i hodně vitamínu C.