Prevence rakoviny prostaty a rajčata
Poslední úprava 14.02.2023Některé rizikové faktory rakoviny prostaty jako je věk, rasa, pohlaví, a rodinná anamnéza, nelze změnit. Zdravý životní styl ale může poskytnout určitou ochranu, protože strava a jiné faktory životního stylu byly označeny jako potenciálně příčiny vzniku rakoviny prostaty.
Konzumace těstovin s rajčatovou omáčkou může skutečně pomoci při prevenci rakoviny prostaty. Když si zakousnete do šťavnatého rajčete nebo si dáte misku těstovin s rajčatovou omáčkou, je možné, že poskytujete svému tělu víc než jen pochoutku. Lykopen, který se nachází v rajčatech, může být důležitým faktorem při snižování rizika vzniku rakoviny prostaty u mužů.
Lykopen a rakovina prostaty
Důkazy jsou nejednoznačné, ale několik studií ukázalo, že muži, kteří jedí hodně rajčat jako součást zdravé výživy, mají nižší riziko rakoviny prostaty. Podle počátečního výzkumu mohou mít muži, kteří konzumují nejvíce produktů z rajčat o 35 procent nižší riziko vzniku tohoto onemocnění - a o 53 procent nižší riziko vzniku agresivní rakoviny prostaty.
Antioxidanty jako lykopen pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným nadbytečným kyslíkem v buňkách, tzv. volnými radikály. Volné radikály mohou chránit tělo tím, že ničí škodlivé látky, ale někdy mohou začít ničit i zdravé buňky. Antioxidanty mohou pomoci zabránit tomu, aby volné radikály poškodily zdravé buňky a narušily imunitní systém, což může vysvětlovat, jak si chránit tělo před rakovinou prostaty.
Lykopen může také chránit tělo i jinak, například posílením zdraví srdce, očí, imunity a regulací hladiny cholesterolu.
Rajčata a rakovina
Lykopen se nenachází jen v rajčatech, ale ty patří mezi nejlepší zdroje tohoto antioxidantu. Lykopen je karotenoid, což znamená, že dodává mnohým plodům jejich červenou nebo růžovou barvu - příkladem jsou meruňky, růžové grepy, papája, meloun, guava a jahody. Konzumace těchto plodů může také poskytnout mužům ochranu lykopenem proti rakovině prostaty.
Rajčata a výživové doplňky s obsahem lykopenu se zdají být slibné v prevenci rakoviny. A vařené rajčata jsou dokonce lepší než čerstvé, přestože experti si nejsou jisti, proč.
Rajčatové omáčky a dokonce i kečup jsou dobré zdroje lykopenu. Může to mít něco společného s uvolňováním lykopenu při tepelném zpracování a úpravě rajčat, což má vliv na to, jakým způsobem jej může tělo absorbovat a použít na boj proti rakovině prostaty.
Konzumace rajčat a prevence rakoviny
Na rozdíl od pilulek nebo doplňků výživy se u rajčat nemusíte starat o bezpečnost a vedlejší účinky. Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny je bezpečná metoda prevence rakoviny prostaty.
Takže co by lidé obávající se rakoviny prostaty měli udělat s touto informací? Pokud trpíte alergiemi na potraviny, lykopen je k dispozici i ve formě doplňků. V opačném případě zkuste zařadit do svého jídelníčku rajčata a produkty z vařených rajčat. Nejméně dvě porce rajské omáčky každý týden je nejlepší způsob prevence rakoviny prostaty prostřednictvím stravy, ale zařaďte do své stravy rajčata v jakékoli formě abyste ochránili před rakovinou prostaty, posílily celkové zdraví a dodali svemu jídlu pestrost.