16 jednoduchých dietních tipů, které skutečně fungují
Poslední úprava 30.01.2023Cvičení hraje při hubnutí důležitou roli, ale to, jaké palivo svému tělu dodáváte, je snad ještě důležitější. Pokud jste připraven postavit se změnám a novotám v životním stylu čelem a jste odhodlaný přestat považovat stravování za věčný boj, tady je pár tipů, které opravdu fungují.
1) Zbavte se představy, že jídlo je zakázána zóna
Vždy, když se cítíte kvůli jídlu deprimovaný, je to proto, že chcete něco co nemůžete mít. Nemějte pocit, že se musíte obětovat a dopřejte si vše, na co máte chuť. Ale samozřejmě s mírou!
2) Udržujte si ve spíži "čistotu"
Nahraďte zpracované jídla a polotovary "čistými", tedy celými a přírodními potravinami. Nejen, že jsou přírodní alternativy mnohem výživnější. Zjistíte, že i jejich chuť je mnohem lahodnější.
3) Zaměřte se na celozrnné výrobky
Rafinované a zpracované sacharidy vás zatěžují a maří váš pokrok. Celá zrna bohaté na vlákninu udržují hlad na uzdě, podporují zdravé trávení a jsou podstatnou součástí dlouhodobého úspěchu při hubnutí.
4) Řecký jogurt je váš nejlepší přítel
Namísto zakysané smetany si dejte tento jogurt, který je bohatý na proteiny. Používejte jej i do omáček či na těstoviny. Upřímně, znáte něco, co by mohlo tento mléčný výrobek, tak bohatý na proteiny, nahradit?
5) Udělejte si pestrou svačinu
Namísto svačiny, která bude zahrnovat pouze jednu potravinovou skupinu, zvolte dvě, dokonce tři. Vhodná kombinace proteinů, vláknin a sacharidů dobije vaše tělo po trénincích a udrží vás sytých.
6) Svou potravu jezte (nepijte ji)
Pokud sníte celý kus ovoce se všemi obsaženými vlákninami, bude vaše tělo uvolňovat krevní cukr pomalu a vy se budete déle cítit sytý. Vychutnejte si příležitostně šťávu z čerstvě tištěného ovoce jako lék, ale naučte se jíst ovoce a zeleninu v čerstvém stavu.
7) Sacharidy jezte ráno
Zcela vyloučit sacharidy ze svého života není z dlouhodobého hlediska dobré řešení. No pokud si dáte sacharidy brzy ráno, budete mít více času na to, abyste je spálili.
8) Dejte si na salát správný toping
Krutony s konzervačními látkami přeplněné dresinky u vás nemají co hledat. Zalijte si svůj oblíbený salát lehkou domácí zálivkou. Ať už jde o ovoce nebo zeleninu. Pokud vás přepadnou choutky na něco dalšího, přidejte si do salátu ořechy.
9) Vyhněte se fritování a smažení
Pečte, vařte na páře nebo restujte, ale nesmažte! Při smažení se nabalují kalorie a tuk a to tělu vůbec neprospívá, můžete se dostat dokonce do potravinového kómatu.
10) Více koření, méně omáček
Omáčky se sladkým a krémovým základem překrývají přirozenou chuť jídla, které máte na talíři. Navíc představují extra dávku nepotřebných kalorií. Uchovejte si svěží a lehké jídlo, na dochucení vám stačí pár kapek citronu nebo zkuste experimentovat s čerstvými bylinkami.
11) Řekněte ne syceným nápojům
Extra kalorie a chemikálie, které do těla dostanete prostřednictvím sycených nápojů za to vůbec nestojí. Pokud milujete bublinky, pijte místo toho minerálku. Ze začátku to bude těžké, ale pokud jsou sycené slazené nápoje denní součástí vašeho jídelníčku, tak to za tuto změnu stojí.
12) Vždy si na talíř přidejte něco zelené
Když přijde čas oběda a večeře, vždy si dejte na talíř i něco zelené. Naservírujte si špenát se zbytky ze včera, nebo si k jídlu objednejte i salát. Zlepší to výživovou hodnotu každého jídla, a to vždy.
13) Pijte kávu a čaj bez slazení
Nedochucujte si ranní nápoj medem a cukrem. Jsou to nepotřebné přísady a hlavně, narušují hladiny cukru v krvi.
14) Vařte pouze jednu porci
Pokud je u vás problémem uhlídat si velikost porcí, vařte pouze po jedné porci. Jednoduše si recept podle toho rozdělte a rozrátajte a zbavíte se pokušení přidat si znovu a znovu na talíř.
15) Trochu hladu není špatná věc
Podle odborníků na stravování byste měli během dne pociťovat tři až čtyři krát mírný až slabý hlad. Když se hlad vrátí, je to signál od vašeho těla, že je čas na doplnění paliva.
16) Nechte si místo na zdravé lahůdky
Plánujte předem a držte se zdravého stravování, abyste si nakonec mohli dopřát svůj oblíbený pamlsek. Celkový požitek z jeho vychutnání bude pak ještě sladší.