Přírodní léčba rakoviny prsu
Poslední úprava 02.03.2017Po staletí se bylinky a rostliny využívaly pro lékařské účely i jako potraviny či pochutiny. Podíváme se na různé druhy rostlin, které dokáží stimulovat imunitu a mají protinádorové vlastnosti. V různých druzích rostlin bylo identifikováno velké množství aktivních fytochemických látek, jako jsou karotenoidy, flavonoidy, ligandy, polyfenoly, terpenoidy, sulfidy, lignany a rostlinné steroly. Tyto fytochemikálie mají různé mechanismy účinku. Buď stimulují ochranný enzym jako je glutathion transferáza. Nebo zamezují buněčnou proliferaci. Zaměříme se na biochemické vlastnosti rostlin, jejichž výtažky a těkavé oleje inhibují syntézu mevalonátu, čímž se zmírňuje růst nádoru a syntéza cholesterolu.
Běžné byliny používané celosvětově jako přírodní léčba rakoviny prsu
Echinacea
Echinacea patří do čeledi hvězdnicovitých. Jde o aromatickou rostlinu, která pochází z prérií v Severní Americe a pěstuje se v Americe i Evropě. Jako léčivá bylinka se využívají nejčastěji tři druhy, Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia a Echinacea pallida. Ale pro výzkum a léčbu se nejčastěji používá Echinacea purpurea. Běžné se označuje jako třapatka nachová či rudbekie. Vědci prokázali, že Echinacea purpurea zvyšuje počet NK buněk (přírodní zabíječské buňky) u testovaných myší. V budoucnu by Echinacea purpurea mohla být potenciální terapií pro léčbu rakoviny.
Flavonoidy, které se nacházejí v echinacey, působí jako stimulanty imunity. Také zmírňují škodlivé důsledky radioterapie a chemoterapie. Zároveň pomáhají pacientům v prodloužení doby přežití při pokročilém stadiu rakoviny. Komerční preparáty ze šťávy echinacei prokazatelně zvýšily tvorbu cytokinů makrofágy. Méně jasný účinek byl zjištěn při stimulaci T-buněk a B-buněk. Několik složek echinacey má prokazatelný vliv na imunitní systém.
Česnek kuchyňský
Česnek kuchyňský (Allium sativum) se po staletí používal k léčbě mnoha nemocí. Obsahuje sto i více terapeuticky užitečných sekundárních metabolitů, například alin, alináza a alicin. Alin, aminokyselina, která se nachází v česnekovém oleji, se mění na alicin. Tvůrcem sírové sloučeniny je alicin, který je také zodpovědný za typický zápach ale i za léčivé vlastnosti. Česnek obsahuje i další sírovou složku, ajoen. Ajoen zpomaluje tvorbu rakoviny. Antioxidační vlastnosti propůjčují česneku i obsažené bioflavonoidy cyanidín a quercetin. Česnek působí proti rakovině i díky vysokému množství organických sulfidů a polysulfidů. Mechanismus za protinádorovou aktivitou česneku, kdy se stimulují lymfocyty a makrofágy, je ten, že zabíjí rakovinné buňky a zasahuje do metabolismu nádorových buněk.
Studie ukázaly, že česnek zvyšuje počet supresorových T-buněk, mění tyto lymfocyty na takovou formu, která je pro rakovinné buňky cytotoxická. Tvorbě metastáz brání tím, že mění adhezi a upevnění rakovinných buněk cirkulujících v žilách. Škodlivým účinkem karcinogenů na DNA brání vyzrálý výtažek z česneku. Tento vylepšuje imunitní systém těla, zvyšuje odstranění karcinogenů z těla a vylepšuje detoxifikační aktivitu enzymů. Odborníci zjistili, že výtažek z česneku je užitečný i v tom, že brání šíření několika druhů zhoubných nádorů, jako nádoru tlustého střeva, žaludku, prsu, plic a močového měchýře. Komplikace při chemoterapii a radioterapii lze zmírnit výtažkem z česneku. Vedle tradiční léčbě tedy pomáhá i přírodní léčba rakoviny prsu.
Kurkumovník dlouhý
Kurkumovník dlouhý, nebo kurkuma, odborně Curcuma longa, dává jídlu tmavě žlutou barvu. Kurkumin, aktivní složka kurkumy, se nachází v jejím oddenku a na kořeni. Kurkumin je známý tím, že působí protirakovinově a to díky obsaženým fenolovým látkám. Šíření rakoviny prsu, plic, kůže a žaludku dokáže kurkuma omezit.
Tvorba eikosanoidů, například prostaglandinu E-2, dokáže kurkumin, antioxidační činidlo, pozměnit. Má také protizánětlivé účinky na člověka. Kurkumin má inhibiční účinek ve všech fázích růstu rakoviny. Kurkuma inhibuje tvorbu nitrozoamínu, což má za následek zvýšení přirozeného antioxidačního působení těla. Kurkumin zvyšuje množství glutathionu a jiných neproteinových sulfahydrylov, a tyto působí přímo na různé enzymy.
Lopuch větší
Latinský název pro lopuch větší je Arctium lappa. Najít jej lze v Evropě a Asii, kde se využívá jeho kořen. V bylinkářství je pro lopuch mnoho léčebných využití. Kořen má gumovitou strukturu a sladkou chuť. V minulosti byl lopuch užitečný při artritidě, angíně a spalničkách, v současnosti vědci zjistili, že má i protinádorové vlastnosti. Obsahuje některé aktivní složky, které pozměňují změny v onkogenech. Lopuch byl použit při léčbě nádoru prsu, vaječníků, močového měchýře, maligního melanomu, lymfomu a pankreatických buněk. Ulevuje od bolesti, zmenšuje velikost nádoru a zvyšuje délku přežití. Aby tělo odolalo rychlému šíření a dělení buněk, je při rakovině potřeba obrovské množství živin. Rakovinné buňky ale dokážou přežít i za namáhavých okolností, například při nízkém objemu kyslíku a sníženém množství uhlohydrátů, protože nádorové buňky mají vysokou toleranci vůči stresovým podmínkám. Lopuchové semínka obsahují účinnou složku nazývanou arctigenín. Arctigenín prokázal schopnost odstranit nádorové buňky s nízkými živinami. Kořen lopuchu obsahuje antioxidanty typu flavonoidů a polyfenolů, a může potlačovat vývoj nádoru. Normální tělesné buňky jsou chráněny před toxickými látkami a buněčnou mutací, a to díky výtažku z kořene. Lopuch obsahuje důležitou účinnou látku známou jako tanin, což je fenolová sloučenina. Stimuluje činnost makrofágů, omezuje šíření rakoviny a zachovává imunomodulační vlastnosti.
Karotenoidy
Účinná látka známá jako "karotenoidy" je vlastně barvivo odpovídající za barevnost ovoce a zeleniny či bylin. Různé aromatické rostliny se používají jako činidlo na barvení, například šafrán, anato (annato) a paprika. Konzumace ovoce a zeleniny se spojuje s menším vystavením různým formám nádorů. Příjem karotenoidů ve stravě také snižuje výskyt nádorů. Karotenoidy jsou účinné antioxidanty a mají četné léčebné účinky, jako například vyhledávání volných radikálů, ochrana proti oxidačnímu poškození buněk, stimulace imunitního systému a regulace aktivity enzymu, které přispívají ke vzniku rakoviny. Také podporují aktivitu imunitního systému organismu.
Zelený čaj
Zelený čaj nebo Camellia sinensis, má protinádorový účinek díky svým polyfenolových složkám. Epigalokatechín je polyfenol, který se v malém množství nachází v zeleném čaji. Podle zjištění vědců má zelený čaj protinádorové a protimutagénní vlastnosti. Epigalokatechín chrání buňky před poškozením DNA. Polyfenoly ze zeleného čaje omezují dělení nádorových buněk a stimulují nekrózu a apoptózu nádorových buněk. Katechiny z čaje stimulují fungování imunitního systému, také ale tlumí tvorbu metastáz a angiogenezi v nádorových buňkách. Některé studie prokázaly ochranný účinek zeleného čaje v případě rakoviny tlustého střeva a rakoviny žaludku. Zelený čaj, zvláště díky katechinům, snižuje riziko nádoru v řadě tělesných orgánů. Škodlivé účinky záření lze zmírnit díky zelenému čaji. Všechny blahodárné účinky čaje lze přičíst jeho antioxidačním vlastnostem.
Ženšen pravý
Ženšen pravý, latinsky Panax ginseng, je trvalka rostoucí hlavně v Číně, Koreji, Japonsku a Rusku. Z rostliny se používá sušený kořen. Má mnoho terapeutických využití, včetně rakoviny. Účinné látky v ženšenu prokazatelně snižují nebo blokují vývoj faktoru tumorové nekrózy v kůži myší. Blokuje šíření a tvorbu metastáz rakovinných buněk, stimuluje diferenciaci buněk a hladiny interferonu. I jiné typy stupňů nádorových buněk lze blokovat ženšenem. Podle výzkumu korejských vědců, ženšen snižuje riziko rakoviny u lidí. Pokud jde o čerstvé plátky ženšenu, šťávu nebo čaj, nejsilnějším a nejaktivnějším typem ženšenu je jeho výtěžek a sušený prášek. Právě ten slouží k prevenci rakoviny. Přerušením syntézy DNA brzdí ženšen vývoj nádoru. Příznivé účinky aktivních složek ženšenu zahrnují restart NK buněk postižených během chemoterapie a radioterapie, indukci makrofágů a zvýšení tvorby protilátek.
Ploštičník hroznatý
Ploštičník hroznatý (ang. Black cohosh, lat. Cimicifuga recemosa) je keř rostoucí ve východních lesích Severní Ameriky. Pacientky s rakovinou prsu používají ploštičník hroznatý hlavně během radioterapie a chemoterapie. Po dlouhá staletí ho používali Indiáni k léčbě příznaků menopauzy, premenstruačních stavů a dysmenorey. Podle bylinkářů je bezpečnou a účinnou terapií při menopauze.
Ženám, kterým lékař doporučil, aby se vyhnuli HRT (hormonální substituční terapii), používali právě ploštičník hroznatý. Většina odborných studií prokázala účinek byliny při menopauze. Přestože energetické principy ploštičníku nebyly známy, předpokládá se, že životně důležitou součástí jsou triterpenové glykosidy. Přítomny jsou však i další stopové prvky. Nejasná je estrogenová a antiestrogenní aktivita ploštičníku. Různé výzkumy mají protichůdné výsledky. Podle některých tvorbu rakovinných buněk v kulturách zvyšuje, podle jiných snižuje. Podle literatury má ploštičník synergický účinek pro pacienty s rakovinou prsu, pokud je podáván v kombinaci s dalšími chemoterapeutiky.
Lněná semínka
Len má malé nahnědlé a zlatavé semena s tvrdým povrchem. Tyto malé semínka obsahují mnohé aktivní složky. Lněná semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny, omega 3 tuků a lignanů. Estrogenová aktivita je v lněném semínku kvůli metabolismu lignanů na enterodiol a enterolakton. K metabolismu dochází v trávicím traktu. Ve srovnání s produkty ze sóji mají lněná semínka silnější fytoestrogeny. Lněná semínka způsobují obrovské změny v eliminaci 2-hydroxyesterónu. Lněná semena mají podle výzkumů silný protinádorový účinek.
Vitamin D
Vitamin D se tvoří při vystavení pokožky slunci. Velké množství vitamínu D jsou produkovány během léta obyčejným kontaktem rukou, ramen a obličeje se slunečními paprsky. I opalování se až po zrůžovění pokožky je rovné 20 tisíc jednotkám perorální dávky vitamínu D2. Minimální množství vitamínu, které naše tělo vyžaduje, je 1000 jednotek denně. Ty jsou potřebné k udržení jeho dostatečné hladiny. Ústní užívání vitaminu D je jediným zdrojem pro udržení hladiny za nepřítomnosti slunečního svitu. Bezpečnou denní dávkou je 4000 IU. Za udržení aktivní hormonální formy vitaminu D v krvi jsou zodpovědné ledviny. Tento aktivní typ vitaminu D má protirakovinné účinky. Životně důležité tělesné orgány jsou schopny přeměnit cirkulující formu do hormonální formy vitaminu D. Všechny tyto orgány mají lokální mechanismus na konverzi a tento jejich mechanismus je stimulován vystavováním se slunečnímu záření.
Závěrečné shrnutí
Za vznik rakoviny prsu jsou zodpovědné mnohé faktory. Mnohé z těchto rizikových faktorů rakoviny prsu (genetika, prostředí, životní styl) působí nezávisle na sobě, mohou však být i různé zkombinovány. A to zejména u vysoce rizikových osob (viz i Prevence rakoviny prsu u žen se zvýšeným rizikem rakoviny prsu). Je důležité znát patogenezi tohoto častého onemocnění s vysokou úmrtností a nemocností, zvláště v případech, kdy není včas odhaleno. Proto jsou důležité časné screeningy u rizikových jedinců, a stejně řádný dohled nad léčenými případy, kvůli včasnému odhalení případné recidivy.
A přestože by léčba rakoviny měla probíhat tradičními lékařskými postupy, může ji podpořit i přírodní léčba rakoviny prsu.